Política

L'homenatge més íntim del Parlament

Tristor a la cambra abans dels actes de record a Muriel Casals previstos dijous

“Estava cridada a tenir un paper transcendental”, diu Llach

Al'extrem d'un Saló dels Passos Perduts gairebé desert es creuaven ahir al migdia Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, i Gabriela Serra, de la CUP, i, sense dir-se res, es fonien en una sentida abraçada. Les emocions estaven a flor de pell al Parlament l'endemà de la mort de Muriel Casals, i cada trobada entre companys de viatge provocava un petit drama. “El seu despatx era dos més enllà del meu, i durant les negociacions érem dels pocs que veníem cada dia”, explicava Llach, que, com la resta del grup, encara no se'n sap avenir. “La gent en coneixia el cantó tendre, afable, vaselínic, diria; però també tenia el pràctic, tossut, ferm, i conjuminava els dos trets de manera artística”, evocava, tot destacant l'empatia amb altres grups: “Estava cridada a tenir un paper transcendent en el procés, era un puntal.”

No menys emocionada estava Serra, interlocutora durant les converses per formar govern i ara lloctinent de Casals en la comissió d'estudi del procés constituent. “Això l'apassionava, ens agradava veure que érem dues dones que ho tiràvem endavant”, rememorava. “El procés no ens permetrà tenir-la mai absent”, subratllava, mentre la definia amb una sola paraula: “amable en tot el seu significat; és a dir, digna de ser estimada”.

Enmig de la poca activitat d'ahir destacaven les anades i vingudes del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, per preparar l'homenatge que dijous a la tarda es farà a Casals: un acte institucional, seguit a les set d'un acte públic al parc de la Ciutadella en què es glossarà la seva figura i s'exhibiran fotos que la gent tingui o bé que enviï aquests dies. “Tenim la responsabilitat de fer-ho junts, i estarem a l'alçada”, deia el president. Cuixart es creuava en sortir amb un grup de visita de l'institut Joan Amigó de l'Espluga de Francolí, que tampoc eren aliens a la figura. “N'hem parlat una mica en arribar, la coneixíem de la televisió i sabem que ha fet molt per les esquerres de Catalunya i per la independència”, resumia un dels alumnes, Pau Casas.

I és que el dolor per la pèrdua ha travessat les parets del Parlament. “Era una dona encantadora, donava gust treballar amb ella”, deia un treballador de la casa després de deixar un ram de flors al memorial improvisat diumenge a les portes. Ahir va ser constant el degoteig de gent que hi va passar a deixar-hi el seu particular adéu, com un grup de Sant Celoni, que recordaven l'arrossada a què l'havien convidat l'any passat, o la Montserrat de Cardona, que hi va anar amb els dos néts. També el Tomàs va venir del Clot amb els dos fills i un ram de clavells i, més tard, el Josep de Sants posava el seu granet de sorra a un tendre record: “És una desgràcia; la podran suplir però no amb aquell somriure.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona