Política

La Diputació de Girona insta a revisar el nou model de les ambulàncies

Tots els grups de la institució provincial consensuen una moció per exigir a Salut i al CatSalut que corregeixin les “deficiències” del servei i que es “replantegin” el model instaurat ara fa un mes

La Diputació de Girona va aprovar ahir per unanimitat una moció prèviament consensuada per tots els grups en què s'exigeix al govern que solucioni les deficiències del nou model de transport sanitari i que es replantegi aquest nou model, que es va instaurar fa poc més d'un mes, el 14 de gener. La moció, que havia estat impulsada per la CUP, arriba després de les queixes dels usuaris, sobretot del transport no urgent, pel mal funcionament de les noves ambulàncies –en horaris i estat del material–, i també per les queixes més genèriques contra el nou repartiment d'unitats i personal realitzat des d'alguns punts del territori i pels mateixos professionals.

Concretament, el text aprovat ahir a la Diputació insta el Departament de Salut i el CatSalut a “aportar de manera immediata les seves alternatives per resoldre l'actual situació de deficiències del servei” i també a “replantejar el nou model del transport sanitari integral, esmenant les modificacions i deficiències detectades”. La moció s'enviarà no només a Salut, sinó també als ajuntaments gironins per si volen aprovar el mateix document als seus plens.

Tots els grups van celebrar l'acord i van considerar un pas important que la Diputació sigui un actor actiu en aquest tema. El portaveu del govern, Albert Piñeira, va recalcar que les intencions del canvi de model “eren bones” i va defensar l'adjudicació, però va reconèixer que a l'hora de l'execució “hi ha hagut deficiències importants en la prestació del servei”. Des d'ERC, Lluís Sais va remarcar, però, que el nou model ja estava mal plantejat d'entrada i, en aquest sentit, va recordar les dures queixes que hi ha hagut al Baix Empordà i que es va informar al territori un cop tot ja estava decidit i que ni ajuntaments ni professionals han estat escoltats. Sais va reconèixer que el tema és “una patata calenta” per al nou conseller de Salut, Toni Comín, i va dir que espera que pugui estudiar la situació i escoltar les parts. El portaveu del PSC, Juli Fernández, també va recordar les queixes del Baix Empordà i les “deficiències importants” que han denunciat els mateixos treballadors de les ambulàncies, i va denunciar que, segons la seva opinió, “el concurs amaga un canvi de model en què s'ha prioritzat la part econòmica”. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, va mostrar la seva satisfacció perquè la seva proposta hagués acabat sent assumida per tots els grups, tot i que per aconseguir el consens va haver de treure una part en què denunciaven que “el concurs està mal fet perquè hi surten menys vehicles dels que hi haurien de sortir”. Des d'Independents per la Selva, Gisela Saladrich, va explicar algunes de les mancances que els han exposat els treballadors de les ambulàncies, com ara que moltes són velles “i en molts casos no tenen ni GPS”.

Defensa de l'Ebre i el Ter

També es van aprovar per unanimitat dues mocions proposades inicialment per ERC i consensuades ja abans del ple per tots els grups en suport als cabals del riu Ebre i del Ter.

D'altra banda, el president, Pere Vila, va reiterar que les converses amb ERC per fer un govern sobiranista ampli continuen i va dir que no tenen pressa perquè la governabilitat està garantida.

Més recursos contra els incendis però no suficients

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, es va comprometre ahir a obrir aquest any una nova partida de 100.000 euros per ajudar els municipis en l'execució de les franges de protecció d'incendis. Vila va fer aquest anunci arran de les peticions de la resta de grups durant el punt sobre l'aprovació del pla de serveis d'assistència als municipis en prevenció d'incendis, que se centra a ajudar els consistoris en la redacció dels projectes, l'obtenció de dades i la informació als veïns, però no inclou dotació per ajudar-los a executar les franges. “Molts projectes que van ser dels primers a redactar-se encara no s'han pogut executar per falta de diners”, va admetre Vila. El president, però, va remarcar que amb la partida de la Diputació no n'hi haurà prou i que cal també la implicació tant d'ajuntaments com de la Generalitat amb dotacions econòmiques en aquest tema. “La Diputació pot ser un actor actiu però no l'actor”, va remarcar Vila, que va assenyalar que els ajuntaments també han d'insistir en la conscienciació veïnal, “si cal amb la via executiva”.

D'altra banda, el ple va donar llum verd a les bases perquè els municipis puguin rebre ajudes per a la neteja i el manteniment de carreteres afectades per nevades i glaçades. També es va aprovar el retorn de la part pendent de la paga extra de Nadal del 2012 als treballadors de l'ens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona