Política

ERC i DL pacten votar el mateix en la investidura

Els dos grups traslladen a Sánchez que actuaran de manera coordinada i que només estudiarien una abstenció si hi hagués una proposta de referèndum

El candidat socialista només s'avé a millorar la política de gestos

Ni Pedro Sánchez va fer tants escarafalls a ERC i DL com havia anunciat que faria per justificar davant l'opinió pública i, sobretot, davant el sector crític del PSOE, que es reunia amb les formacions independentistes, ni els portaveus catalans, més enllà de coincidir en la “cordialitat” de la cita, van detectar cap escletxa en el discurs del socialista que els faci canviar el seu no actual a la investidura. “Hem constatat que vivim en dos mons polítics paral·lels” i no sembla que s'hagin de trobar mai, incidia Joan Tardà després de veure's amb Sánchez. Tan allunyades va veure les posicions que el republicà fins i tot situava el socialista “a nova Zelanda”. Al marge que el candidat ha deixat clar que en cap cas els involucrarà a la negociació, els dos grups tampoc no faran res per implicar-se en les maniobres per intentar formar govern. Tant és així que quan arribi el moment i es presenti un projecte per presidir l'executiu espanyol, tant Tardà com Francesc Homs van assegurar que els disset diputats dels dos grups emetran el mateix vot.

ERC i DL ja havien avançat que en les qüestions que afecten el procés la intenció de les formacions representades a l'executiu català serà la d'actuar de manera coordinada a Madrid i la primera mostra es veurà, precisament, durant la investidura, emfasitzava Homs, el qual va lligar qualsevol gest que faciliti un govern de Sánchez al fet que posi una oferta de referèndum sobre la taula.

“Mai” un referèndum

Però aquesta possibilitat sembla absolutament descartada, així que difícilment Sánchez podrà tenir l'abstenció d'ERC i DL en el cas que fos necessària per arrodonir un acord amb els de Pablo Iglesias. En acabar la ronda de reunions, el socialista insistia que el seu grup “mai” no acceptarà un dret a decidir que diu que no existeix i fins i tot lamentava que els seus defensors –en aquest cas, Podem– pretenguin traslladar a la ciutadania catalana l'obligació d'optar entre ser o no espanyols quan és aquesta “crisi de convivència” la que haurien de poder resoldre els polítics a través de l'acord.

Pel que fa al seu rebuig frontal al procés o l'impuls de l'alternativa del referèndum amb el qual pressiona Podem, la posició del PSOE de Sánchez no s'ha modificat ni una engruna i, de fet, Tardà va aprofitar per retreure-li que tingui una visió molt més centralista que la que tenia José Luis Rodríguez Zapatero, quan el 2004 va arribar al govern i defensava “l'Espanya plural”, si bé afegia que durant la negociació de l'Estatut tot plegat es va tòrcer. Tardà, si més no, sí que li va reclamar que deixi de “criminalitzar” el procés, mentre insistia a subratllar les actituds “neofranquistes” del PP i el “jacobinisme” que impregnen les del PSOE.

Malgrat les reticències dels barons socialistes que ni tan sols es trobés amb els catalans i les línies vermelles que se li van imposar perquè no dialogués sobre la investidura amb cap formació que defensi l'autodeterminació, Homs va admetre, però, que aquesta qüestió va ser l'eix central d'una trobada en què –també passant per alt les exigències dels crítics– Sánchez en cap moment no els va dir que no acceptaria els seus vots en cas que els necessités.

El socialista procurava treure ferro a la conversa, assenyalant que havia estat Homs qui va treure la qüestió mentre insistia que l'objectiu de la trobada era el de mostrar el rebuig al procés però també el de normalitzar una relació amb els grups que s'havia deteriorat durant l'etapa de Rajoy. El candidat, si més no, va aprofitar per reiterar que la “crisi de convivència ” es resoldrà des del diàleg i s'oferia a recuperar els 23 punts que Artur Mas va reclamar al govern del PP, així com a negociar un nou sistema de finançament i a preservar l'escola catalana.

LES FRASES

No busco el suport a la investidura, però crec que és important recuperar el diàleg perdut amb el PP
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Ni Sánchez ens ha demanat res per a la investidura, ni tampoc nosaltres ni li hem ofert res
Joan Tardà
Portaveu d'ERC
Els dos grups catalans actuarem no només de manera coordinada sinó que en el mateix sentit
Francesc Homs
portaveu de dl


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona