Política

El TC dóna deu dies al Parlament per respondre per la creació de la comissió del procés constituent

El govern espanyol va denunciar que la decisió de la mesa de la cambra és un incompliment “deliberat” de la sentència contra la resolució del 9 de novembre

El Constitucional obre una via que podria culminar amb l'aplicació de sancions o la suspensió de càrrecs de la cambra catalana

El Tribunal Constitucional (TC) ha comunicat aquest dimecres al Parlament que té un termini de deu dies per presentar al·legacions a l'incident d'execució de sentència que el govern espanyol va plantejar contra la decisió de crear una comissió d'estudi del procés constituent. El TC també ha traslladat l'acord adoptat en el ple d'aquest dimarts a la nit a la Fiscalia. Amb aquesta decisió, el tribunal obre una via que podria culminar amb l'aplicació dels nous mecanismes que li atorga la reforma de la llei per sancionar amb multa o suspensió els càrrecs que incompleixin les seves sentències, tot i que aquest encara no és un escenari imminent.

L'executiu de Mariano Rajoy va enviar un escrit al Constitucional on advertia que amb la decisió de crear una comissió del procés constituent la mesa del Parlament actuava amb una “voluntat deliberada d'incompliment” de la sentència que va anul·lar la resolució del passat 9 de novembre.

El TC va donar aquest dimarts per rebut l'incident d'execució de sentència i ha notificat al Parlament –també al ministeri fiscal– que disposa de deu dues per presentar al·legacions. És un pas preceptiu per a la resta del procés.

Un cop les rebi, el TC emetrà una resolució on determinarà si el Parlament incorre en aquest incompliment o no.

Si considera que ho està fent, la resolució podrà incloure també o no una advertència específica a persones concretes perquè corregeixin l'actuació de la cambra.

Segons fonts del TC citades per l'ACN, només en el cas que els magistrats concloguessin que s'està incomplint la sentència del 9-N i el Parlament no corregís la seva direcció s'entraria en un escenari de sancions com el que preveu la reforma de la llei del Tribunal.

Això podria suposar sancions de multa i fins i tot la suspensió dels càrrecs que incompleixin les resolucions del propi tribunal. Les mateixes fonts, però, apunten que l'objectiu és que es corregeixin aquestes actuacions, i no suspendre càrrecs.

Queda per determinar, també, si en aquest cas el Tribunal actuaria de motu propi o si esperaria que li ho demanés el govern espanyol, ja que la Llei no estableix una obligació als magistrats per actuar automàticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia