Política

El PSOE mostra optimisme abans de la reunió a quatre de les esquerres

Luena aplaudeix que Podem entri en la negociació i rebutja de nou el referèndum

C's colla els socialistes i alerta que sols admetrà “un bon acord”

Tothom colla tothom en el complex panorama polític espanyol i més a les portes de la que hauria de ser la setmana decisiva per assolir un eventual acord per investir el socialista Pedro Sánchez com a nou president espanyol. En la prèvia de la reunió que mantindran avui les comissions negociadores del PSOE, Podem, IU-Unidad Popular i Compromís, aquesta tarda a dos quarts de cinc al Congrés, els socialistes es concentraven en els de Pablo Iglesias. El secretari d'organització, César Luena, va agrair la disposició de “gairebé” totes les formacions a la negociació. “Animo aquells a qui els està costant perquè estaven pensant en altres coses, particularment en les seves cadires, a asseure's a negociar el projecte polític”, va remarcar Luena, en una crida al partit morat, a qui ja deixava ben clar que en cap cas no donarà suport al seu projecte de referèndum per a Catalunya. “Que ningú esperi el PSOE en res que porti a incomplir la Constitució, sobretot si el que s'intenta discutir és la sobirania nacional, que resideix en el poble espanyol”, va avisar el socialista.

Un dels fundadors de Podem, Juan Carlos Monedero, ahir de visita a Barcelona, va avisar que els socialistes estarien intentant “emmascar” una gran coalició amb el PP i Ciutadans: “Sánchez està faltant al respecte a la ciutadania marejant la perdiu.”

Ciutadans, que ha estat negociant en els darrers dies amb el PSOE recela de la reunió de les esquerres. I ahir va alertar que si Sánchez vol ser el pròxim inquilí de La Moncloa haurà de fer cessions importants. “Si no hi ha un bon acord, no hi haurà acord”, va avisar el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, que va remarcar la bona voluntat del seu partit per arribar a una entesa amb els socialistes i va apel·lar a “la lleialtat i bona fe” per part dels de Sánchez.

Ciutadans estarà amatent a una reunió a quatre promoguda per Alberto Garzón (IU): “Perquè no aparegui res que es contradigui amb el nostre acord.” Els de Rivera insisteixen que l'entesa del PSOE amb ells és incompatible amb els de Pablo Iglesias. I també es veuen molt lluny dels de Garzón. Això quan els socialistes aposten per arribar a un pacte amb C's, Compromís, IU, el PNB i Coalició Canària que permeti a Sánchez rellevar Mariano Rajoy.

El 5 de març

El PP va instar Sánchez a decidir els seus possibles socis aquesta setmana. Esquerra, de la seva banda, va insistir que votarà “no” a la investidura del socialista. I des de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, li va recordar que pot ser president el 5 de març si accepta el referèndum.

LES FRASES

Si no hi ha un bon acord, no n'hi haurà. Si hi ha un pacte amb Podem, C's no hi participarà
José Manuel Villegas
vicesecretari general de ciutadans
Que ningú esperi el PSOE en res que porti a incomplir la Constitució
César Luena
secretari d'organització del psoe
Si Sánchez vol, pot ser investit, però s'ha de comprometre al fet que Catalunya pugui votar
Francesc Homs
portaveu de democràcia i llibertat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona