Política

El pacte amb ERC al govern de Blanes trontolla perquè el PSC i CDC hi volen el PP

Els republicans ja havien acceptat entrar al govern fa un mes i la incorporació es preveia en el pròxim ple

El PSC i CDC insisteixen que el PP també hi hauria de ser

Quan fa un mes que ERC va acceptar la proposta del govern de Blanes per incorporar-se a l'equip de govern (PSC i CDC), la inclusió del nou soci no només no s'ha materialitzat sinó que està en suspens i és possible que no arribi a bon port, en bona mesura per la insistència del govern d'incloure també el PP al grup. Amb quatre regidors del PSC i quatre de CDC, la inclusió d'ERC (dos regidors) i el PP (un) donaria l'estabilitat desitjada d'onze regidors, però ERC no vol entrar en un govern amb el PP.

Després de la dimissió de dues regidores del PSC i CDC per motius personals, en la primera quinzena de gener, el govern va allargar la mà a tots els grups que volguessin sumar-se al pacte per donar estabilitat al govern. L'assemblea d'ERC va acceptar entrar, i fins i tot ja s'havia previst una partida per a noves incorporacions en el pressupost del 2016, però la inclusió del nou soci perilla. El PSC i CDC valoren la bona disposició que ha tingut sempre el regidor del PP, Salvador Tordera, però això no convenç ERC.

En el ple de dijous, doncs, s'incorporaran dos nous regidors en substitució de les que pleguen, però no hi haurà nou cartipàs, en espera que en les setmanes vinents hi hagi algun canvi en les negociacions que faci possible un govern d'onze regidors. “Volem la tranquil·litat d'un govern amb onze vots, i en aquest sentit treballem”, va dir ahir el portaveu de CDC, Quim Torrecillas.

El portaveu d'ERC, Àngel Canosa, va admetre ahir que estan en una situació complicada. “No hem arribat a tancar res, un dels temes és que volen que entri el PP i la nostra assemblea local va decidir que amb el PP no, que no volíem compartir-hi govern. Sent molt clars: o el PP o nosaltres”, va dir Canosa. Per la seva banda, Salvador Tordera va definir la situació que s'ha creat al consistori arran de les eleccions com “una auca”, per la fragmentació dels grups. “No vull protagonisme, no em preocupa ni entrar ni sortir, el que vull és l'interès per Blanes..., però ells (referint-se a ERC) tenen aversió al PP i creuen que no pot estar dins el govern. Jo crec que s'equivoquen”, va afirmar el portaveu del PP.

Un altre dels socis que està festejant el govern és C's, però aquest grup sembla que té decidit que es quedarà a l'oposició. “La nostra agrupació va dir que no”, va explicar ahir el portaveu del grup, Sergio Atalaya. El regidor, però, va traslladar a l'equip de govern una contraproposta: canviar CDC com a soci per incorporar-hi ICV-EUiA (amb la condició que s'apartés el seu portaveu, Joan Salmerón) i fer “un pacte d'esquerres amb Batega i Ciutadans”. Atalaya argumenta que Salmerón no hi sigui dient que el regidor “no fa una política en positiu, el seu discurs desentona una mica”. El PSC, però, sempre ha posat com a condició mantenir CDC al pacte i, per tant, la proposta seria del tot inviable.

C's, contra la “discriminació” del castellà

En el ple de dijous el grup de Ciutadans defensarà una moció contra l'assetjament escolar, semblant a la que s'ha aprovat a Lloret. Aquesta moció, entrada en castellà a l'Ajuntament, ha acabat motivant una altra moció del mateix grup perquè s'anul·lin un seguit d'articles del reglament d'usos lingüístics, que es va aprovar el 2004 i que estableix que les mocions s'han de presentar en català. “Des de secretaria ens van dir que no acceptaven la moció perquè s'havia de presentar en català, nosaltres vam dir que no hi estàvem d'acord i la moció és per treure articles que discriminen la llengua castellana a l'Ajuntament”, va dir el portaveu de C's. Atalaya hi va afegir que aquest reglament ha estat suspès a l'Ajuntament de Barcelona i a les diputacions de Girona i Lleida. “Aquestes institucions van presentar un recurs, però el Tribunal Suprem el va desestimar”, va continuar Atalaya. El regidor hi va afegir també que si no s'aprova la moció i no es treuen els articles “que discriminen la llengua castellana a l'Ajuntament” portaran el reglament de l'Ajuntament blanenc al jutjat, com ha passat en altres llocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona