Política

Primer pas per eliminar l'ús preferent del català a la Paeria

El PSC i Ciutadans van fer ahir la primera reunió de treball per reformar la normativa lingüística de l'Ajuntament de Lleida

El PSC diu que es mantindrà l'ús actual del català però que estudiarà els canvis que proposa Ciutadans

El PSC i Ciutadans van celebrar ahir la primera reunió de treball per reformar el reglament lingüístic de la Paeria. Es tracta d'un compromís assumit pel PSC a canvi del suport de Ciutadans al cartipàs municipal, dins d'un acord polític que també incloïa mesures fiscals i de promoció econòmica. Aquell acord va dotar d'estabilitat suficient el govern del PSC en minoria per iniciar el mandat, i va trencar la pinça política que tota l'oposició havia fet per imposar un cartipàs (l'estructura de regidories i càrrecs del govern municipal) alternatiu al dels socialistes. Però va ser molt contestat pels grups sobiranistes i per les associacions catalanistes, que van organitzar una manifestació davant la Paeria per denunciar aquesta decisió contra la preferència del català a la ciutat.

La reunió d'ahir va ser cordial però encara no en va sortir cap acord concret sobre el contingut de la reforma, segons van informar les dues parts. De moment, han posat sobre la taula les seves intencions sobre la reforma i s'han citat a una nova trobada, el 6 d'abril vinent. Totes dues parts es van afanyar després de la reunió a assegurar que “en cap cas” hi haurà un retrocés del català. La regidora de Cultura, Montse Parra, del PSC, va assegurar que “no canviarà res del que s'està fent fins ara”, i que el català continuarà sent la llengua que s'utilitzarà de manera preferent i normal en les comunicacions de l'Ajuntament. Ara bé, Ciutadans planteja la reintroducció del castellà en alguns àmbits de les comunicacions de l'Ajuntament, i els socialistes s'han compromès a estudiar-ho en aquesta reforma, que segons Parra ha de tenir com a guia la llei de política lingüística, les sentències judicials i que els ciutadans puguin ser atesos en la llengua oficial que demanin.

El programa de festes

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Ángeles Ribes, també va assegurar que “no es tracta de fer recular el català, sinó que el castellà també hi pugui ser present, com ho és en la societat lleidatana”. “No farem cap barbaritat com alguns pretenen fer creure, no canviarem el carrer Major per la calle Mayor”.

Entre les pretensions de Ciutadans, hi figura que la revista de la Paeria contingui articles en castellà, o que els programes de les festes siguin també en castellà, cosa que l'alcalde, Àngel Ros, va assegurar ahir que no es farà.

Ribes va explicar a aquest diari que l'acord polític entre el PSOE i el seu partit per a la investidura del president espanyol “no té cap conseqüència a Lleida”, i que les relacions entre els dos partits a la ciutat continuen amb la mateixa lògica “de buscar punts concrets d'acord en benefici de la ciutat, com també el PSC busca acords amb altres grups i no passa res”.

L'acord entre CiU i Ciutadans i el PP a Girona ha donat munició als socialistes davant de les crítiques de l'oposició. La primera tinent d'alcalde Montse Mínguez ha reclamat al president de CiU a Lleida, Antoni Postius, que valori l'acord gironí com ho va fer amb el de la Paeria.

LA FRASE

El català no anirà enrere, però volem adaptar la norma al que diuen la llei i les sentències
Ángeles Ribes
presidenta del grup municipal de ciutadans a la paeria


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA