Política

La llavor de la república

iniciativa

La plataforma Constituïm ultima una proposta de constitució amb la intenció “d'obrir el debat” sobre com ha de ser un eventual estat català

Plantegen un poder judicial independent, eliminar el Tribunal Constitucional i una agència de seguretat no armada

Els impulsors pretenen lliurar la proposta al Parlament a mitjans d'abril

La plataforma Constituïm, formada per 17 professionals de diversos àmbits, prepara una proposta de constitució per a un eventual estat català que s'han compromès a presentar a la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament a mitjans d'abril. La iniciativa neix de la unió dels tres textos que ara fa un any es van presentar a l'Ateneu Barcelonès, on les propostes del senador d'ERC, Santi Vidal (suspès temporalment de les seves funcions judicials), els impulsors del projecte constitucio.cat i el grup d'enginyers per la independència van evidenciar la necessitat de posar en comú els seus textos.

Presentada com un text constitucional “amb plenitud de valors republicans” que pretén “obrir el debat a la ciutadania”, la proposta ha estat elaborada a partir de més de 3.300 aportacions de ciutadans realitzades virtualment i, segons els organitzadors, tot i trobar-se en la recta final i tenir un 80% del text redactat, el projecte encara “està obert”. En la presentació de la proposta, celebrada recentment al Col·legi de Periodistes de Barcelona, van intervenir-hi els impulsors de la iniciativa Jordi Domingo, Elisabet Ferran, Santi Vilanova, Eduard Vinyamata i Santiago Vidal, i només es van fer públiques petites pinzellades de tres punts del text que, segons els impulsors, dibuixen “les línies mestres de la proposta”: funció judicial, medi ambient i seguretat i defensa.

El text presentat advoca per crear un poder judicial totalment independent . Per això, es proposa que el pressupost del poder judicial no el decideixi un ministeri de justícia sinó que vingui determinat per la carta magna sobre la base d'un percentatge del PIB. “Pretenem canviar la manera d'accedir a la judicatura i d'entendre la relació entre justícia i ciutadà”, assegurava el portaveu de la plataforma, Jordi Domingo. A la proposta també s'eliminaria el Tribunal Constitucional i la funció d'arbitratge aniria englobada al Tribunal Suprem amb una sala de garanties constitucionals. Pel que fa a l'àmbit de la seguretat, el impulsors eviten parlar de forces armades: “Els exèrcits no garanteixen la seguretat, han quedat antiquats”, afirmava durant l'acte Eduard Vinyamata, conflictòleg i impulsor de la iniciativa. El que proposen és la creació d'una agència de seguretat i defensa que utilitzi mètodes no armats, centrant la qüestió en la “intel·ligència, la investigació i la cooperació amb altres països”. La proposta també contempla que la constitució inclogui un blindatge a la preservació del medi ambient, adequant el model econòmic i demogràfic del país als recursos naturals dels quals es disposa, i advocant per l'autosuficiència energètica i per la gestió pública de les fonts d'energia.

Tot i que el text es troba en fase avançada, encara hi ha aspectes pendents de definir, com és el cas de la divisió territorial. La rellevància que hauria de tenir el pagament del deute públic és un altre detall pendent. “És un aspecte que no hem debatut però ara mateix no pretenem incloure cap punt que estableixi el pagament del deute com a prioritat”, explica el portaveu de Constituïm, Jordi Domingo. “És una constitució republicana que marca un abans i un després de la història de Catalunya”, afirmava el senador Santi Vidal durant l'acte. A la presentació, que va tenir la presència de representants de l'ANC, Òmnium, Súmate i Procés Constituent, els impulsors van voler deixar clar que “no tenen mandat de cap institució ni partit polític” i que no han rebut ni demanat cap subvenció. A partir d'ara, la iniciativa pretén encetar debats ciutadans sobre “punts centrals” de la proposta i presentar l'avantprojecte de constitució a la cambra perquè esdevingui un punt de referència per als diputats.

3.300
aportacions
ciutadanes han estat contemplades en el text.
3
Punts
del text es van exposar durant l'acte de presentació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona