Política

JxSí i la CUP creen un nou grup de treball per vigilar el full de ruta

Es reuniran per primer cop aquesta setmana i també hi assistiran membres del govern

L'objectiu és reforçar el pla sobiranista i buscar dreceres davant dels obstacles

Un nou òrgan de treball s'afegeix aquesta setmana a les tasques de coordinació entre Junts pel Sí i la CUP. Les formacions independentistes han constatat, després de diverses trobades, que les reunions de dilluns a la tarda només poden absorbir la gestió del dia a dia. En canvi, el context polític fa necessari, a més a més, un seguiment exhaustiu del full de ruta per intentar portar a terme les diferents fases del procés amb la màxima fidelitat al pla dissenyat pels seus autors.

La posada en marxa del full de ruta i les actuacions que es desprenen de la resolució aprovada el 9-N requereixen una interlocució més àgil i concreta que, a més a més, permeti entrar en el detall de plans alternatius davant d'accions imprevistes. Es tracta, en definitiva, de consensuar plans B per fer front a les respostes que envia l'Estat espanyol a través del Tribunal Constitucional, o bé a fets inesperats com el que va suposar l'informe jurídic dels lletrats de la cambra catalana en què qüestionaven la creació de ponències per fer les lleis de ruptura.

La necessitat d'aquestes reunions era una demanda de l'esquerra independentista que els republicans també s'han fet seva. Una de les primeres tasques que es vol posar sobre la taula és com aplicar la resolució d'inici del procés constituent, anul·lada pel TC, així com l'estudi de les conseqüències que provoquin futures impugnacions i anul·lacions, segons ha pogut saber aquest diari.

Per travar el full de ruta, es preveu que a aquesta reunió hi puguin assistir membres de l'executiu català que tenen entre les seves responsabilitats executar el full de ruta durant els pròxims divuit mesos de legislatura. La voluntat dels membres del grup és que aquestes trobades es puguin desenvolupar amb la màxima discreció, per la qual cosa van evitar confirmar la periodicitat de les reunions.

Vetllar per la comissió

Quant als temes concrets i prioritaris que es tractaran en la primera trobada, n'hi ha dos que encapçalen la llista. Així, els integrants del grup hauran d'observar i examinar com es desenvolupen les ponències conjuntes per elaborar les lleis de règim jurídic català, de protecció social catalana i de l'administració catalana, i sobretot ara, després de la previsible suspensió anunciada pel ministre de Justícia, Rafael Català.

També caldrà que estiguin atents a la comissió d'estudi del procés constituent, que té previst reunir-se el dia 8 de març per designar Lluís Llach president de l'ens en substitució de la difunta Muriel Casals. En aquesta sessió, està previst aprovar un pla de treball consensuat entre els grups de Junts pel Sí, la CUP i també de Catalunya Sí que es Pot, que, en aquest cas, sí que dóna suport a la comissió. Un dels objectius d'aquesta eina parlamentària és endreçar els treballs i els espais polítics i socials on poder perfilar com hauria de ser el nou estat a través de la redacció de la futura constitució de la república catalana. Aquesta no és l'única col·laboració amb el grup que lidera l'ecosocialista Joan Coscubiela. Ahir el diputat de la CUP Albert Botran va obrir la porta a possibles acords amb Catalunya Sí que es Pot en el ple dedicat íntegrament a la pobresa que començarà el dia 9 de març a la cambra catalana.

LA FRASE

Esperem poder començar a treballar a fi que el debat sigui polític i no sobre qüestions jurídiques
Albert Botran
portaveu de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona