Política

El PSOE recorda a Podem el suport als seus alcaldes

El PP intenta ressituar-se en el mapa polític després que avui es confirmi el fracàs de Pedro Sánchez

La prova més evident que la segona votació d'avui és un simple tràmit és el fet que tots els partits polítics s'emplacen a la setmana vinent per intentar reconduir el diàleg per a una nova investidura. Mariano Rajoy s'ha decidit a moure fitxa i ara assegura que trucarà Pedro Sánchez per insistir en la gran coalició –si bé el PSOE ja li ha avançat que no en vol saber res–, però també l'esquerra, capitanejada per Podem, sembla esperar que passi la jornada d'avui per iniciar una nova fase de temptejos per configurar un executiu “plural”, després que al PSOE li hagi passat el malestar per no haver aconseguit la investidura en el primer assalt. De moment, però, el PSOE assegura estar centrat només en la segona votació i procura esprémer qualsevol moviment de l'adversari i, de fet, Manuela Carmena va posar en un compromís Podem quan va assegurar que seria “bonic” que a qui demana la investidura se li doni suport. Les declaracions de l'alcaldessa de Madrid van resultar providencials pel PSOE, fins al punt que no només demanaven a Pablo Iglesias que se l'escoltessin, sinó que van aprofitar per llençar amenaces velades sobre el fet que ella mateixa i altres alcaldes que es van presentar sota el paraigües de Podem ho són perquè van tenir el suport socialista. És el cas també dels de Cadis, Saragossa, Santiago de Compostel·la o la Corunya. Tant és així que el portaveu Antonio Hernando els recordava que el PSOE els va fer alcaldes “sense demanar-los res a canvi”. I això és el que voldrien que fes avui Iglesias, si bé aquest és un escenari que ja saben que no es produirà. Davant el rebombori organitzat i pressionada pel seu entorn, l'alcaldessa va matisar que, en realitat, el que li agradaria és que hi hagi “un govern d'esquerres”; és a dir, format pel PSOE i Podem.

La “cruesa” d'Iglesias

Sigui com sigui, les cúpules de Sánchez i d'Iglesias necessitaran que es relaxi l'ambient abans d'afrontar una segona fase negociadora, ja que la intervenció del líder morat i les al·lusions a “la calç viva” de Felipe González continuen fent encendre els socialistes, fins al punt que ahir diversos dirigents li reclamaven que retiri les desqualificacions i demani perdó. Podem intentava treure ferro a la disputa i, tot i admetre la “cruesa” del discurs del seu representant, emplaçava els socialistes a negociar, si pot ser demà dissabte, millor. Com a acte de desgreuge, Sánchez i el seu equip van fer costat ahir al vespre a González en un acte celebrat a Madrid. L'expresident va assegurar que no se sentia ofès, mentre es preguntava per què Iglesias té “tanta càrrega de ràbia i d'odi dins seu”.

LA FRASE

No sé per què (Iglesias) té aquesta càrrega d'odi dins seu; a hores d'ara no em penso ofendre
Felipe González
expresident del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona