Política

El pla és el pla de xoc

Tant les entitats socials com els consellers tenien molt present ahir la decepció del ple contra la pobresa de fa dos anys

“No vam agradar ni ens vam agradar nosaltres mateixos”, va dir Munté

Augmentar l'habitatge social, més recursos per a les escoles d'alta complexitat i ampliar els beneficiaris de la renda mínima, entre les prioritats

Un conseller rere l'altrevan insistir que sense nou pressupost no es podrà aplicar el programa

El 13 i 14 de març del 2014 pesaven com una llosa ahir als membres del govern que van comparèixer al ple monogràfic sobre pobresa. La consellera de la Presidència, Neus Munté, va reconèixer en la seva primera intervenció que havia estat “una decepció”. En el torn de rèplica de la tarda hi va insistir: “No vam agradar ni ens vam agradar a nosaltres mateixos”, va resumir Munté per començar un discurs en què va desgranar alguns dels acords d'aquell ple –el 75% d'actuacions s'han finalitzat i un 11% són mesures de continuïtat– que sí que han marcat l'acció d'algunes àrees de govern com ara l'augment pressupostari de les beques menjador, la cobertura alimentària bàsica i millores en l'accés a l'habitatge de famílies en risc d'exclusió.

Les entitats socials havien advertit que tornaven al Parlament ahir amb cert escepticisme. I van agrair el mea culpa de la consellera de la Presidència. Eren a la llotja de convidats disposades a escoltar i demanant mesures no només per pal·liar l'emergència social, sinó per crear uns pilars d'unes polítiques socials transformadores que vagin a l'arrel de les desigualtat. Però al migdia, lamentaven no haver sentit res de nou. Amb un to més tranquil que el que va planar a la cambra el 13 i 14 de març de fa dos anys, els consellers van exposar les línies d'actuació del seu departament incloses en pla de xoc social de Junts pel Sí. I si en una cosa van insistir tots –un rere l'altre llançant un missatge a la zona ocupada per la CUP– va ser que tot està pensat perquè hi hagi un nou pressupost.

Munté: “Tocant de peus a terra”

Amb el seu bagatge al capdavant del Departament de Benestar Social i Família, l'ara consellera de la Vicepresidència, Neus Munté, va plantejar el debat al Parlament sobre com solucionar la pobresa com “una oportunitat”, això sí, “tocant de peus a terra”. “El pla de xoc social ens ha de servir per la situació d'emergència, però la justícia social va més enllà”, va admetre fent una picada d'ullet a les entitats. “La lluita contra la pobresa no parteix de zero –va exposar defensant el govern–. Malgrat les limitacions econòmiques, entre les prioritats del govern dels darrers anys hi ha hagut accions i programes amb enfoc emancipatori i no assistencialista”.

Habitatge

Ampliar el nombre de famílies amb dret a percebre els ajuts al lloguer és una de les mesures que va exposar la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. En xifres, va explicar que aquests ajuts van passar de 22.000 l'any 2012 a 48.000 l'any passat. I 25.000 habitatges socials beneficien 70.000 famílies en risc d'exclusió. “Hem acordat la cessió de 1.830 habitatges amb convenis amb entitats financeres, va subratllar.

Tot i que la pobresa energètica depèn del Departament d'Empresa, va ser Borràs qui en va parlar ahir. El govern va concedir l'any passat 3.770 ajudes econòmiques per valor de més d'1,1 milions d'euros per subvencionar el subministrament de llum, aigua o gas a famílies vulnerables. “El resultat no va ser l'esperat –va admetre– perquè no es va esgotar el pressupost”. Va atribuir el problema a la petició de molta documentació i a una gestió complexa. “Ha estat un succedani imperfecte –va dir– del fons de gestió solidari de subministraments bàsics”.

Escoles i beques

Prioritzar els centres d'alta complexitat dotant-los de més recursos i facilitant una reducció de ràtios és l'aposta d'Ensenyament. La consellera, Meritxell Ruiz, va defensar una millor gestió de les beques menjador –53,6 milions d'euros aquest curs– i el model de futur de tarificació social de les escoles bressol.

Treball digne i RMI

“La pobresa és la pitjor forma de pobresa”, deia Gandi, i ahir ho va recordar la consella de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que va agrair la feina del dia a dia als treballadors socials. “Sortir de la pobresa és un camí que ha de poder apoderar les persones per construir la pròpia vida”, va dir Bassa, que va tornar a defensar “el treball digne” com a primera política social”. Programes per garantir el dret a l'ocupabilitat, prestacions per a la infància en risc, complements a les pensions no contributives i una convocatòria extraordinària de subvencions per a les entitats contra la pobresa infantil són accions que va concretar Bassa. Pel que fa la renda mínima d'inserció va insistir en la necessitat que arribi a més gent i torni a ser un dret subjectiu, com abans del 2011.

Accés universal a la salut

El de Salut, Toni Comín, va tancar la ronda de consellers i va defensar el dret a salut de manera universal i equitativa. La reducció de les llistes d'espera en proves diagnòstiques, impulsar la recerca i la innovació, apoderar l'atenció primària i elaborar plans directors en l'àmbit de l'atenció especialitzada. Citant Casaldàliga, Comín va assenyalar que “les bones utopies són les que es fan cada dia”.

5
consellers
van exposar al ple sobre emergència social les actuacions del govern: la de Presidència, Governació, Ensenyament, Afers Socials i Salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona