Política

Quatre morts al mar en el primer dia de l'acord entre la UE i Turquia

La frontera marítima de l'Egeu ja està tancada però el flux continua

Atenes es mostra superada per implementar el pacte

Els refugiats que arribin a Grècia hauran d'optar per demanar asil al país o ser retornats a Turquia

Quatre morts en aigües de l'Egeu, entre ells dues nenes d'un i dos anys, que van caure de la llanxa pneumàtica amb la qual intentaven arribar a les illes gregues amb una quarantena de refugiats més.

Són les primeres víctimes després de l'entrada en vigor, ahir, de l'acord subscrit entre la Unió Europea i Turquia per tallar aquesta ruta d'entrada. Des d'ahir la frontera marítima està tancada als refugiats que arriben a Grècia procedents de Turquia en virtut del citat acord, segons el qual tots els que arribin a les illes gregues seran retornats a Ankara.

L'amenaça de la deportació no va aconseguir dissuadir a centenars de sirians que al llarg d'aquest cap de setmana per emprendre un perillós viatge per entrar a Europa i deixar enrere la violència de la confrontació armada que viu el seu país des de fa cinc anys. Entre la matinada i les primeres hores del matí van arribar a l'illa grega de Lesbos, situada a una dotzena de quilòmetres de Turquia, sis llanxes amb unes 600 persones i unes gairebé 900 en totes les illes de l'Egeu, incloses les arribades dissabte. Va ser a l'illa de Rodes, on la guarda costera grega va trobar surant al mar els cossos sense vida de les dues nenes, les primeres víctimes mortals després de l'activació de l'acord.

A aquestes dues morts se n'hi van sumar dues més unes hores més tard, les de dos refugiats que van arribar ja inconscients a l'illa de Lesbos i tots els esforços dels serveis d'emergències per reanimar-los van ser inútils.

Aquest flux continu podria explicar-se per la falta de definició segueix regnant en l'aplicació de l'acord entre la UE i Turquia. Continua sense aclarir-se el destí dels més de 48.000 que es troben en camps d'acollida o improvisats en el seu territori, com és el cas d'Idomeni. La situació ahir a Grècia era de caos.

Les autoritats gregues es van mostrar ahir sobrepassades davant la feina de comença a processar les demandes d'asil. “Un pla així no es pot aplicar en 24 hores”, va dir Giorgos Kyritsis, portaveu del comitè de crisi. Durant el cap de setmana van descongestionar l'illa de Lesbos i el port de Pireo, per ser traslladats a altres centre d'acollida. A partir d'ara, en compliment de l'acord entre la UE i Turquia, tots els refugiats que arribin a les illes gregues seran traslladats en camps, s'hauran de registrar i demana asil a Grècia. La novetat es que just després seran tornats a Turquia.

La Unió Europea estudiarà les seves situacions i només acollirà finalment a 72.000 sirians, els que es trobin en una situació més vulnerable. La resta, els que no obtinguin l'asil, s'hauran de quedar a Turquia. Que en treu aquest país de l'acord. La Unió Europea dóna a Turquia si mil milions d'euros i dos compromisos: accelerar l'eliminació de visats pels turcs i alleugerir el procés d'adhesió de Turquia a l'Europa dels Vint-i-vuit.

La Unió Europea, per la seva banda, pretén amb aquest acord frenar l'arribada de refugiats i intenta rebatre l'allau de crítiques que aquest acord ha generat entre les organitzacions de defensa dels drets humans al·legant que no hi haurà expulsions massives i asseguren que s'estudiarà un a un tots els casos de peticions d'asil que els formulin. De moment, però l'acord no aconseguit dissuadir a centenars de persones, que tot i risc de morir al mar, busquen refugi lluny de la guerra.

LA XIFRA

2
nens
d'un i dos anys, van morir ahir davant les costes de l'illa de Rodes, en caure d'una llanxa al mar Egeu.

Rescat a les costes de Líbia

Sis-cents seixanta set migrants que anaven en diferents embarcacions van ser rescats ahir davant de les costes de Líbia, en el marc de l'operació Sophia de la Unió Europea en què hi van participar vaixells d'Alemanya, Itàlia, l'Estat espanyol i Romania. Les embarcacions van ser detectades dissabte al matí per l'operatiu europeu de vigilància marítima, que va localitzar dues embarcacions, de fusta i d'uns vint metres d'eslora, amb nombrosos immigrants a bord i dues embarcacions més, en aquest cas pneumàtiques, també molt carregades. El quarter general de l'Euronafor va donar a una fragata espanyola participant en l'operació de dirigir-se a la zona, juntament amb una fragata de la marina alemanya. A la zona si van sumar un patruller de la guàrdia costanera italiana i un altre de la guàrdia costanera romanesa, assignats a l'agència europea de control de fronteres, Frontex.

L'operació va tenir lloc ahir al matí i es va allargar durant més de cinc hores. En tota van ser rescatades 667 persones, les quals seran traslladades al port italià de Cagliari, en Sardenya, on es preveu que arribin avui al matí. Sophia és una operació aeronaval de la Unió Europea al Mediterrani central meridional destinada a lluitar contra les xarxes de tràfic de persones, prevenir els fluxos migratoris i evitar que morin més persones al mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona