Política

El govern blindarà per llei l'accés universal a la sanitat

Desafia l'executiu estatal, que el reserva als assegurats, i inicia el tràmit per donar rang normatiu a la mesura, que ja s'aplica

L'assistència s'ampliarà a tots els empadronats des del primer dia

La Generalitat garantirà amb una nova llei la cobertura universal del Servei Català de la Salut a tots els empadronats al país, i des del primer dia, si així es manté en el tràmit parlamentari. Així ho va anunciar ahir el conseller de Salut, Toni Comín, després que el consell executiu aprovés la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei d'accés universal a l'assistència sanitària, el primer pas per blindar una mesura que de fet ara ja s'aplica, si bé ho fa a través d'un seguit d'instruccions de rang menor aprovades des del 2012, en resposta al reial decret del govern estatal que, en paraules de Comín, va suposar un “greu pas enrere” i un “retorn encobert” al sistema que exigeix la condició d'assegurat per accedir a la cartera general de serveis de la sanitat pública.

La nova llei empararà el col·lectiu de 65.000 persones, les més vulnerables i en més risc d'exclusió social, que segons les estimacions del govern s'han beneficiat de les seves instruccions, i a més ampliarà la cobertura, ja que derogarà la carència de tres mesos que ara es reclama des del moment de l'empadronament per accedir als serveis bàsics, que inclouen l'atenció primària i l'especialitzada. Tal com passa ara, els no empadronats continuaran tenint dret tan sols a l'atenció a les urgències, amb càrrec a CatSalut. “És un deure jurídic d'acord amb la legislació internacional”, defensava, per justificar la llei, el conseller, que també recordava que tant la legislació estatal prèvia com l'Estatut avalen les intencions del govern. Per això mateix Comín evitava plantejar-ho com un desafiament a l'Estat, que confia que no recorrerà contra la norma. Això sí, també justificava “l'oportunitat política i jurídica” de la llei amb el fet que el 3 de març el TSJC acceptés a tràmit un recurs de l'executiu espanyol contra una de les instruccions del govern, just en els mateixos dies, curiosament, que una interlocutòria del TC aixecava la suspensió cautelar d'una mesura molt similar dictada per la Generalitat Valenciana a través d'un decret llei, contra el qual l'Estat va presentar recurs. Segons Comín, aquest últim fet “reforça la legitimitat jurídica” de la tramitació de la llei catalana, en el sentit que expressa també que els criteris de sostenibilitat financera no poden passar per sobre dels d'atenció universal. “El cost és una dada irrellevant”, insistia Comín.

Compromís pel 9-N

El conseller també va recordar que el compromís de la llei figurava en el programa de Junts pel Sí, i era a més un dels punts que explicitava l'annex de la declaració de ruptura del 9-N. “La declaració ens concerneix i ens vincula, estem complint”, presumia, després que la CUP hagi presentat una moció per reclamar al grup majoritari que la ratifiqui.

El PP català va criticar ahir que la nova llei “no resol cap problema”, ja que “un sistema de salut no és universal si té llistes d'espera de 24 mesos”, i va anunciar la presentació d'una proposició de llei per reduir-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona