Política

Dos nous òrgans interns coordinen la desconnexió de tots els departaments

Josep M. Reniu i Víctor Cullell en són les cares visibles, amb el suport de Carles Viver Pi-Sunyer

Una comissió presidida per Junqueras ho supervisarà

Per coordinar les tasques que fan tots els departaments relacionades amb la desconnexió, el govern va aprovar l'1 de març un doble nomenament per controlar-ne el disseny i l'aplicació en el dia a dia. Per un cantó, va crear la secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern, que depèn de Presidència, i hi va situar Víctor Cullell al capdavant. Per l'altre, va designar Josep M. Reniu director de la nova Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, que depèn de Vicepresidència.

A més de respondre a equilibris de poder entre CDC i ERC, la divisió té un altre fi. Segons els decrets, la secretaria ha de “proposar i impulsar les iniciatives i la planificació” de les actuacions destinades a aprofundir l'autogovern, a més de supervisar els estudis d'anàlisi i prospectiva, mentre l'oficina s'ocupa del seguiment de “l'execució de la planificació” i d'informar del seu grau de compliment. És a dir, la intenció és que el primer completi els plans per a la desconnexió i el segon els posi en pràctica seguint el full de ruta de Junts pel Sí.

El punt de partida de tot plegat són els complets treballs de l'ara en hibernació Consell Assessor per a la Transició Nacional, l'expresident del qual, Carles Viver Pi-Sunyer, és el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, com el mateix 1 de març es va rebatejar l'antic Institut d'Estudis Autonòmics, un canvi menor però simbòlic. Emmarcat a Presidència, però assessor directe del president Puigdemont, Pi-Sunyer completa amb Reniu i Cullell el triangle visible que coordina les feines de desconnexió del govern, que per la seva naturalesa presenten asimetries evidents. “Tots els departaments tenen deures, però alguns han avançat molt i d'altres poc, i ara es mirarà en què s'ha treballat, com, què falta i com s'ha de continuar”, expliquen fonts de Presidència. Així, mentre algunes àrees com ara Cultura i Ensenyament ja tenen moltes competències i estaria gairebé tot a punt, en altres
de controlades per l'Estat queda molt per fer. “Els grans cavalls de batalla són com recaptes i com distribueixes els diners”, avisen les mateixes fonts.

En tot cas, la data de caducitat d'aquesta estructura provisional –setze mesos en principi– és diàfana com el seu objectiu: que l'endemà de la desconnexió els departaments ho tinguin tot a punt i disposin de tots els recursos per poder funcionar per lliure.

La feina de la comissió

L'òrgan suprem que vetllarà perquè sigui així és la comissió interdepartamental per al Desenvolupament de l'Autogovern, creada també l'1 de març, si bé encara no s'ha reunit. Presidida pel vicepresident Oriol Junqueras, i amb el seu segon al departament, Josep Maria Jové, i el mateix Pi-Sunyer com a vicepresidents, la integraran els secretaris de tots els departaments, i es reunirà periòdicament. La seva feina també és clara: elaborar “les estratègies polítiques” que han de regir el procés, validar la planificació, impulsar les mesures internes que calgui i fer el seguiment final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia