Política

Rajoy assegura que pretén reunir-se amb Puigdemont

El govern precisa que no ha rebut cap petició formal per a la trobada i insisteix que és el president espanyol en funcions qui ha de fer el pas

El president català, disposat a trobar-s'hi

“Crec que Puigdemont i jo ens veurem.” Amb aquest convenciment es va expressar ahir el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en una entrevista a Onda Cero. Sense aclarir quan, Rajoy es mostrava predisposat a tenir una trobada institucional amb el president de la Generalitat, amb qui va coincidir per primer cop a l'aeroport del Prat en l'acte d'homenatge a les víctimes de Germanwings. Un acte en què van conversar però no van abordar cap qüestió política ni van parlar de trobar-se. La portaveu del govern, Neus Munté, precisava ahir després de la reunió setmanal de l'executiu que La Moncloa no havia fet cap petició formal perquè es produeixi la reunió. I és que la Generalitat considera que és el president espanyol qui ha de fer el pas de sol·licitar la trobada, i no a través dels mitjans.

La nul·la comunicació entre Puigdemont i Rajoy s'ha anat fent crònica des que l'exalcalde de Girona va esdevenir president de la Generalitat. Rajoy no va felicitar Puigdemont després de ser investit ni tampoc per expressar la seva solidaritat ni voluntat de cooperació amb l'accident de Freginals, un gest que sí que van fer el rei i el líder de l'oposició, Pedro Sánchez. Tanmateix, es van desplaçar a Freginals el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que va protagonitzar un xoc institucional amb la Generalitat . Puigdemont no es va avenir a dissoldre la seva comitiva que va rebre a l'aeroport de Reus i va acompanyar al lloc dels fets el primer ministre italià, Matteo Renzi, com pretenia Madrid.

Rajoy considera ara, però, que “és bo” que tots dos conversin “en termes raonables” perquè hi ha “moltes coses pendents”. “Crec que és bo que la gent parli”, va rematar. Poc després el govern català subratllava la predisposició de Puigdemont a dialogar des del primer dia. El president de la Generalitat ja va rebre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat quan el socialista li ho va demanar, després de l'intent fallit d'investidura i en un intent de marcar diferències amb el també president dels populars.

Malgrat la falta de diàleg entre Puigdemont i Rajoy, els consellers i els ministres en funcions sí que mantenen contactes institucionals fluids. Alguns ja s'han reunit i han fet públics els contactes. Els primers a fer-ho van ser Josep Rull i Ana Pastor el 5 de febrer. Tres dies després ho feien Santi Vila i Íñigo Méndez de Vigo. Carles Mundó i Rafael Catalá van compartir un dinar el 19 de febrer i, posteriorment, Oriol Junqueras es va trobar amb Luis de Guindos primer, el 8 de març, i el dia 18 passat amb Cristóbal Montoro a Madrid.

Rajoy també va assegurar que ell havia autoritzat la difusió de la broma radiofònica en què un locutor de Flaixbac es feia passar per Puigdemont. “La broma revelava que jo tenia la intenció de reunir-me amb ell”, va declarar. El president espanyol admetia en la conversa que tenia l'agenda “molt lliure” per trobar-se amb Puigdemont i que podien fixar la reunió en 24 o 48 hores.

LES FRASES

Crec que el senyor Puigdemont i jo ens veurem. [Quan?] Això no ho sé
Mariano Rajoy
PRESIDENT ESPANYOL EN FUNCIONS
Estem en total predisposició de parlar, seure i dialogar amb qui vulgui fer-ho, també amb [...] Rajoy
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia