Política

La CUP avisa Junts pel Sí que desobeir és innegociable

Els cupaires rebutgen que la desobediència caigui de la moció sobre el 9-N

Els antisistema exigeixen als Mossos que no facin de “braç executor” de l'Audiencia

Convoquen una manifestació pel 7 de maig

La CUP va deixar clar ahir públicament a Junts pel Sí quins són els punts i les comes que no està disposada a tocar de la moció de ratificació de la declaració sobiranista del 9-N pocs dies abans de la votació al Parlament: la desobediència i la unilateralitat. Els anticapitalistes fan extensiva la desobediència als Mossos d'Esquadra, a qui reclamen que deixin d'actuar de “braç executor” de l'Audiencia Nacional espanyola a Catalunya i “es posin al costat” dels càrrecs electes a qui la maquinària judicial de l'Estat persegueix per no haver despenjat estelades dels ajuntaments, per haver aprovat mocions de suport a la declaració de desconnexió o per altres actes d'afirmació nacional. “Demanem explícitament al Departament d'Interior que renunciï a jugar el paper de policia judicial espanyola a casa nostra en execució dels mandats antidemocràtics i autoritaris de l'Estat espanyol”, va reclamar el diputat Benet Salellas ahir en un acte al Fossar de les Moreres amb alcaldes, regidors i diputats de la formació vestits amb samarreta rosa.

Sota el lema Sense por, la CUP va traçar les seves línies vermelles de la ne-gociació sobre la moció, si bé va mostrar-se oberta a modificar “matisos”. Si cal, segons fonts cupaires, prefereixen que no es voti el text abans que se'n desvirtuï el contingut. “La independència la guanyarem al carrer. Les mocions i l'activitat parlamentària l'entenem secundària”, va assegurar Salellas.

En aquest sentit, la CUP inicia una campanya de suport als càrrecs locals que han desobeït, que culminarà amb una manifestació a Barcelona el pròxim 7 de maig “oberta a tothom i per a tothom per reclamar sense por desobediència per la independència”, en paraules d'una alcaldessa en la diana de l'Audiencia, Montse Venturós (Berga), per no haver despenjat l'estelada del balcó consistorial en períodes electorals.

Un altre dels “represaliats”, el vigatà Joan Coma, primer regidor imputat per incitació a la sedició, va reivindicar el “dret a desobeir”, va demanar la solidaritat de les institucions catalanes i va recordar que hi ha 280 ajuntaments als quals s'ha
requerit documentació. “Aquest és un atac als independentistes, a la democràcia i a tothom qui estigui a favor del dret a decidir”, va resumir Coma. En la mateixa línia, Salellas va advertir que la manifestació vol sortir en defensa de tots els “amenaçats”: “N'hi haurà de tots els colors, fins i tot els qui a casa nostra han intentat ser els millors de la classe a obeir la legalitat espanyola i executar els mandats de la troica.”

LA FRASE

La declaració del 9-N parla de desobediència al TC i d'unilateralitat en la construcció del procés constituent
Benet Salellas
Diputat de la CUP

Junqueras carrega contra Mas

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va demanar ahir que no s'especuli sobre la possibilitat que la CUP acabi rebutjant el pressupost de la Generalitat. “La nostra feina és gestionar la realitat, no inventar-nos escenaris de futur que no existeixen”, va explicar en una entrevista a l'ACN sense esmentar directament ningú, però referint-se de manera velada a Artur Mas. L'expresident de la Generalitat ha afirmat recentment que pensa que un no de la CUP als comptes seria el final de la legislatura. “La literatura és noble art, però som aquí per intentar que les matemàtiques responguin a les necessitats socials i econòmiques dels ciutadans”, va observar Junqueras. El vicepresident no descarta l'escenari d'haver de continuar amb la pròrroga pressupostària durant tot l'any, però la seva prioritat és obtenir el suport de la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona