Política

El cas toca Vargas Llosa i Strauss-Kahn

L'exdirector de l'FMI va ajudar a crear 31 empreses en paradisos fiscals

El Nobel era accionista d'una ‘offshore'

El degoteig diari de noms mundialment coneguts, presumptament vinculats amb l'evasió fiscal que han transcendit gràcies a una massiva filtració de documents del bufet panameny Mossack Fonseca afegia ahir a la llista dos pesos pesants en els seus àmbits respectius: Dominique Strauss-Kahn i Mario Vargas Llosa.

Un fons d'inversió luxemburguès, presidit fins al 2014 per l'exdirector gerent de l'FMI Dominique Strauss-Kahn va ajudar a crear 31 empreses en paradisos fiscals, segons va difondre ahir el diari francès Le Monde a partir de les dades obtingudes dels papers de Panamà. El fons Leyne, Strauss-Kahn & Partners (LSK), va obrir i administrar empreses a llocs com ara les illes Seychelles, Panamà, Hong Kong i les illes Verges per a clients entre els quals hi havia productors audiovisuals asiàtics i rics inversors francesos.

El fons va fer servir la seva filial Assya Management Luxembourg per operar amb aquestes societats. Part d'aquestes estructures van obrir comptes a Suïssa, Luxemburg, Panamà i Hong Kong per “dissimular la identitat real dels beneficiaris dels fons”, indica el diari.

L'altre nom estel·lar de la jornada d'ahir en aquest Panamaleaks que sembla no tenir fi va ser el premi Nobel de Literatura peruà Mario Vargas Llosa, que va ser accionista durant un mes d'una societat offshore amb seu a les illes Verges britàniques de la qual es va desvincular abans de guanyar el Nobel.

Vargas Llosa i la que aleshores era la seva dona, Patricia, es van mostrar ahir “estranyats” davant d'aquesta informació i neguen que mai hagin tingut comptes en aquests països, relació amb el bufet Mossack Fonseca, o fons i béns a través d'una societat denominada Talome Services. Si fos així, indica l'agència literària del Nobel, “només pot atribuir-se a algun assessor o intermediari, i sense el vistiplau de l'autor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA