Política

Junqueras obre la casa comuna d'ERC per fer la República

ERC celebra la Festa de la República al parc de la Ciutadella

El partit independentista denuncia l'Estat espanyol i “aquesta Europa” per la seva política de no acollir els refugiats de la guerra síria

“Som un poble de pobles i Esquerra és un partit de partits, que obre les seves llistes per sumar gent de tot tipus, de tots els orígens i de totes les tradicions en el seu projecte perquè volem afegir a tothom que es vulgui integrar en aquest país”, va dir ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras. Ho va dir a la Festa de la República, que es va celebrar ahir al migdia a la Cascada del parc de la Ciutadella, just cinc dies abans que es commemori el dia de la República, el 14 d'abril.

Junqueras va aprofitar la presència del seu fill per explicar que al seu poble “demanem a tothom que el saludin en la seva llengua materna. Uns el saluden en català, uns altres en espanyol, uns altres en xinès i uns altres en urdú... tots aquests veïns de Sant Vicenç dels Horts, de tradicions diferents, són catalans i tenen com a llengua pròpia la llengua catalana”, va dir Junqueras, que va recordar que som “una nació on caben molts pobles”. El vicepresident del govern i titular del Departament d'Economia i Hisenda es va confessar “molt content” i molt confiat en el futur de la república catalana i va voler recordar “la gent que mai no ha defallit i fa 85 anys que lluita per aquest ideal”. Una estona abans Marta Rovira, secretària general d'ERC, va voler recordar les “dones republicanes”, les “grans oblidades de la història”.

En aquesta Festa de la República organitzada per ERC, també va pujar a la tarima la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, convidada de luxe. “Quan tinguem la nostra república podrem fer nostres els ideals de llibertat, igualtat i fraternitat, aquests ideals que Europa ha oblidat.” Va dir que Catalunya obrirà les portes i integrarà els refugiats no només perquè “en un futur no ens pugui caure la cara de vergonya sinó pel deute que tenim amb els nostres avantpassats, que també van ser refugiats”.

En aquest context de reivindicació dels refugiats, que van fer seu tots els líders republicans i tot el públic assistent amb els seus aplaudiments, va tenir especial rellevància el parlament que va fer la diputada a Madrid Ana Surra, que fa uns dies va posar en evidència Rajoy en el congrés dels diputats quan li va recordar el crim que comet Europa i l'Estat espanyol en treure's de sobre els refugiats i li va ensenyar la seva pròpia targeta de refugiada. Surra va ser rebuda amb tot el públic dempeus i aplaudint i va recordar que en un país “no hi pot haver ciutadans de primera i ciutadans de segona”.

Gabriel Rufián, diputat a Madrid i company de Surra, va afirmar: “A Rajoy i els diputats del PP, aquells que porten uns botons de puny a les camises que costen més que un sou mínim i que s'han mofat de Surra els dic: «Ana Surra tens més dignitat tu en un sol dia que ells en tota una vida sencera»”. Rufián, dels que va aixecar més aplaudiments, va assegurar que ERC a Madrid “cabreja molt”. “Quan ens veuen allà a Madrid es posen com el nen de Volkswagen, vermell perquè s'enfada... perquè els diem les veritats. Els posem un mirall i es veuen lletjos.”

També van intervenir en l'acte la consellera de Benestar Social, Dolors Bassa, l'eurodiputat Josep Maria Terricabras i el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch. Terricabras va recordar amb vergonya l'Europa que barra el pas als immigrants i va recordar que els estats “s'han venut a Erdogan, el que bombardeja els Kurds, els seus, el que diu que les dones no són igual que els homes”. Bosch, finalment, va fer l'ullet a Ada Colau i li va dir que “si se suma a la llibertat, tindrem la igualtat i un país més just”.

LES FRASES

Ada (Colau), abraça la llibertat i trobarem la igualtat!
Alfred Bosch
president del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona
No volem un estat que diferenciï la gent administrativament
Ana Surra
diputada d'erc al congrés dels diputats
A Madrid cabregem molt. Els posem un mirall al davant i es veuen lletjos
Gabriel Rufián
diputat d'erc a madrid
És de justícia recordar avui el col·lectiu de dones republicanes
Marta Rovira
secretària general d'erc

“Si no ens caguem tenim la República a la cantonada”

“Tenim la República a la cantonada”, va dir ahir Joan Tardà, el diputat d'ERC a Madrid. “Per primera vegada –va insistir– tot depèn de nosaltres.” En aquest sentit, va advertir que “si la caguem, perdrem”. Per això va apostar per declarar la República al més ràpid possible tot i que va dir que “fer-ho ràpid no vol dir fer-ho malament”. “S'està fent bé, va dir, i va recordar que el tàndem Puigdemont-Junqueras és molt fiable i avança cap a l'objectiu marcat. Tardà, i parlant de la llengua, va dir que “ara que fins i tot hem de dir que el castellà és català” hem de deixar ben clara l'evidència que “som una nació sense estat que hem patit un genocidi lingüístic” i que ara tenim la llengua “gairebé salvada però només gairebé”, per això, l'única manera de protegir-la del tot “és proclamant la República”. El diputat, parlant de l'Estat, va dir que ERC està disposada a “ser solidària amb les formacions d'esqueres” però els va demanar a aquestes que, alhora, “siguin solidàries amb Catalunya”. “Un govern espanyol només pot ser progressista si fa polítiques progressistes i si reconeix el dret a decidir de Catalunya.” També va explicar que Pedro Sánchez els va dir en privat que mai reconeixeria Catalunya com a nació perquè si ho fes hauria de reconèixer el dret a decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA