Política

En Comú Podem proposa que la pregunta del referèndum inclogui la independència

Xavier Domènech: “El PSC i Miquel Iceta en cap cas ens van dir que aquestes preguntes no tinguessin recorregut”

En Comú Podem aposta per incloure la independència de Catalunya al referèndum que proposa per superar el bloqueig polític en la relació entre Catalunya i Espanya. Així consta al document que el portaveu de la confluència, Xavier Domènech, va lliurar al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el passat 7 d'abril, quan tots dos es van reunir per abordar la qüestió del referèndum, apartada expressament de les negociacions entre el PSOE i Podem. La proposta inclou dues possibles preguntes: “Està d'acord que Catalunya esdevingui un Estat independent d'acord amb els procediments legals pertinents?” i “Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat independent mitjançant la corresponent reforma de la Constitució”. Segons ha explicat Domènech en una entrevista a Catalunya Ràdio, en aquella reunió “el PSC i Miquel Iceta en cap cas ens van dir que aquestes preguntes no tinguessin recorregut”.

El format de les preguntes –publicades aquest dilluns pel diari ARA- apunta a l'article 92 de la Constitució, que remet a la llei de consultes, com a via per construir un estat plurinacional mitjançant la convocatòria d'un referèndum. Segons En Comú Podem caldria reformar-lo només si es volgués incorporar criteris de participació mínima o majoria qualificada per a un resultat”.

Segons fonts de la confluència citades per l'ARA la primera pregunta fa referència a “procediments legals pertinents” que podrien ser des d'una reforma constitucional fins a un acord amb les Corts per a una Catalunya independent, mentre que la segona pregunta fa referència directa a una reforma de la Constitució que hauria de reconèixer directament la independència de Catalunya.

Preguntat a Catalunya Ràdio per aquesta qüestió, Domènech ha assegurat que “el problema” per impulsar aquestes propostes “no és si Miquel Iceta ho veu bé o no ho veu bé, sinó si el PSOE pot assumir aquestes preguntes, i ara mateix el PSOE és un partit lligat per un pacte amb C's que no suma, que ens porta a les eleccions”, ha dit.

Segons Domènech, la d'En Comú Podem va ser “una proposta de treball i de negociació”. “Ells van fer la recepció del document i vam estar tota la primera sessió parlant a l'entorn d'aquest document, i per part de Miquel Iceta i del PSC en cap cas ens van dir que aquestes preguntes no tinguessin recorregut”, ha dit.

El portaveu d'En Comú Podem ha lamentat que des que es va anunciar la reunió entre la seva confluència i el PSC per abordar el referèndum, “del propi PSOE es va anar rebaixant la capacitat de negociació del PSC”.

Nou format per encarar unes noves eleccions

Domènech també ha fet referència a la possibilitat que –en cas que es repeteixin les eleccions– En Comú Podem es presenti amb una nova formula jurídica. Segons ha apuntat, la seva confluència ja debat la construcció d'un nou espai polític a Catalunya i “si hi tornés a haver eleccions la forma de presentar-se d'En Comú Podem es pot ajustar més i buscar fórmules jurídiques que s'assemblin més a això que no pas a la coalició”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona