Política

Hernando garanteix que el PSOE no busca un acord amb Podem i els independentistes

El portaveu socialista afirma que no l'espanta que Iglesias pacti amb IU, encara que aquesta ha de valorar que pot desaparèixer

El portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, ha assegurat aquest dilluns que el seu partit no està disposat a explorar un acord de govern amb Podem i amb suport dels independentistes. “De cap manera”, ha dit.

En una entrevista a RNE, ha remarcat que el PSOE podia haver triat aquesta via des del principi –i d'això el va acusar el PP– però sempre va dir que no donaria suport a la governabilitat d'Espanya en els independentistes.

“Pedro Sánchez podia haver-se trobat a braços dels independentistes, hi ha qui segueix mantenint aquesta barbaritat, de cap manera”, ha reblat.

Hernando s'ha expressat així poques hores abans que es conegui el resultat de la consulta d'Podem als seus militants, que previsiblement llançarà un rebuig a l'acord PSOE-Ciutadans i una aposta per un acord d'esquerres.

El dirigent socialista ha admès que preveu que la posició de Pablo Iglesias, contrari a l'acord PSOE-Ciutadans, guanyi “per golejada”, perquè és “una consulta molt dirigida a confirmar les tesis dels dirigents” de la formació.

Això sí, ha advertit que el referèndum deixarà “molt satisfet” a Podem, però “no ajudarà a que Mariano Rajoy deixi de ser president del govern”.

D'altra banda, ha dit no tenir “cap temor” a la possibilitat que Podem i IU es presentin conjuntament si finalment hi ha eleccions del 26 de juny, però sí que creu que IU ha de valorar la possibilitat de “desaparèixer”, amb “la importància que ha tingut per a la política a Espanya”. I ha deixat clar que el PSOE no li farà a IU una contraoferta.

Pel que fa al president del govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, ha avisat el PP que és “d'aurora boreal” dir que només dirà als socialistes quan apreciïn en ells algun gest que estan disposats a parlar. “Si algú vol trucar, truca, siguem seriosos”, ha etzibat.

Al seu parer, Rajoy “pot imaginar-se” què és el que li dirà el PSOE –que rebutja formar govern amb els populars– però la veritat és que ell i el seu partit “no han tingut cap intenció de parlar amb ningú “i no han fet pràcticament cap esforç per parlar, no ja amb el PSOE, sinó tampoc amb Ciutadans.

Així, creu que Rajoy “va tirar la tovallola” des del primer dia i va decidir que el millor era anar a noves eleccions, i ha dit que fins i tot va demanar un informe al Consell d'Estat per veure si era possible evitar “el procés constitucional i anar directament a eleccions”.

El PP “abstret” per la corrupció

No obstant això, també ha dit que el president del govern no està “en les millors condicions per demanar diàleg” perquè “ningú vol saber res de Mariano Rajoy”. El PP, ha argumentat, “està molt condicionat per tota la corrupció que hi ha al seu voltant i al seu interior” i està “abstret”.

Hernando ha defensat que el PSOE és qui més esforços ha fet per arribar a un acord de govern i ha assegurat que seguirà defensant un canvi “transversal” que inclogui Podem i a Ciutadans.

El dirigent socialista ha evitat pronunciar-se sobre si el PSOE resultaria perdedor de les pròximes eleccions si tragués un vot menys que l'20D, al·legant que això seria posar-se “en clau electoral” i el PSOE, ha remarcat, està més aviat per un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia