Política

Puigdemont confia no sortir amb les mans buides de la reunió amb Rajoy

Li exposarà el procés sobiranista, tot i que La Moncloa ja avança que no farà cap concessió

També plantejarà peticions que s'uneixen als 23 punts de Mas

Carles Puigdemont exposarà en persona avui a Mariano Rajoy el full de ruta independentista que té traçat el govern català i la seva visió de com ha de ser la relació entre Catalunya i Espanya, perquè “no s'entendria que no es parlés d'això”, i espera la “comprensió” del president espanyol del fet que aquesta no sols és la demanda d'un govern sinó que és molt transversal a Catalunya. “Això ho ha de conèixer, i vull pensar que les demandes catalanes seran escoltades”, avançava ahir el president, tot i que fonts de La Moncloa ja advertien a Europa Press que Rajoy no està disposat a entrar en cap diàleg ni concessió sobre aquest aspecte, perquè “amb la unitat d'Espanya no s'hi juga”.

Aquest, això sí, no serà l'únic tema de conversa en la reunió que, sense cap ordre del dia preestablert, tenen prevista aquesta tarda a les cinc a La Moncloa a petició de Puigdemont, que vol posar sobre la taula tres altres eixos. D'una banda, denunciarà el maltracte o les traves de l'Estat a un seguit de drets bàsics en què Catalunya voldria actuar i no pot, com ara mesures contra la pobresa energètica, l'acollida de refugiats o el mateix sostre de dèficit permès; a més, li reiterarà la demanda de la convocatòria de la junta de seguretat de Catalunya per millorar la coordinació entre cossos policials. I de l'altra, el president denunciarà els incompliments de l'Estat en altres àrees respecte a Catalunya, que s'uneixen als 23 punts que Artur Mas ja va reivindicar a Rajoy l'estiu del 2014, i dels quals fins ara només se n'ha satisfet “un i mig”. Per últim, Puigdemont dirà a Rajoy que li sembla “un error” la judicialització de la política en què ha entrat el govern estatal.

Les mateixes fonts de La Moncloa, que situaven la reunió dins de la “normalitat institucional”, avancen que Rajoy només podria entrar a parlar de qüestions competencials i financeres dins del marc constitucional, després que el govern s'hagi mostrat disposat a parlar d'una reforma del finançament que plantegi l'Estat al conjunt d'autonomies. Rajoy, a més, demanarà a Puigdemont “responsabilitat” per complir el límit de dèficit fixat.

Destaca la relació amb Junqueras

Puigdemont va girar full, ahir, del seu enuig per la reunió secreta que fa uns dies van mantenir el vicepresident Oriol Junqueras i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i va titllar d'“excel·lent” la relació que mantenen. “El tema està tancadíssim, no es reproduirà i ja va donar explicacions”, va concloure, després de recordar que el vicepresident havia estat el primer a conèixer la seva reunió d'avui amb Rajoy. De fet, el president, que va lloar el bon ambient dins del govern, va desvelar que ell i Junqueras es reuneixen a soles cada dimarts després del consell executiu, i han travat una relació personal “que va més enllà de la política”.

Puigdemont, a banda, va aclarir que l'expresident Mas “no tindrà cap paper formal” en el pla de govern presentat ahir, tot i que ajudarà en la projecció exterior del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona