Política

Acaba la reunió entre Puigdemont i Rajoy

El president del govern espanyol en funcions regala al de la Generalitat un facsímil de la segona part d'‘El Quixot'

El cap del govern català arriba a La Moncloa amb un document que recull 46 demandes i incompliments

Els presidents del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'han reunit durant més de dues hores a La Moncloa. La trobada d'aquest dimecres, que ha acabat cinc minuts després d'un quart de vuit del vespre, és la primera entre tots dos des de la investidura del cap del govern català.

El president de la Generalitat preveu comparèixer a la delegació del govern a Madrid, al Centre Cultural Blanquerna per oferir la seva versió de la conversa. L'executiu espanyol preveu també valorar la trobada a partir de les vuit del vespre, tot i que encara no ha confirmat qui serà la persona que compareixerà davant els mitjans de comunicació.

Puigdemont ha arribat tres minuts després de les cinc de la tarda i ha baixat del cotxe enmig d'una intensa pluja. Rajoy l'ha rebut al capdamunt de les escales de la seva residència oficial, on tots dos s'han deixat fotografiar i han encaixat les mans dues vegades a petició dels fotògrafs.

El també líder del PP ha regalat al president de la Generalitat un facsímil de la primera edició de la segona part d'El Quixot, on es relata la visita del famós cavaller de la trista figura i el seu escuder Sancho Panza a Barcelona. Ja a dins de la sala Tapissos, tots dos han conversat i Rajoy ha explicat als periodistes que li regalava a Puigdemont aquesta edició de la novel·la de Cervantes coincidint amb el 400 aniversari del naixement de l'escriptor castellà. L'exalcalde de Girona ha agraït l'obsequi ha l'ha fullejat.

Ha estat l'element més destacat de l'inici d'aquesta reunió entre els dos presidents on, a diferència d'anteriors trobades entre Rajoy i Artur Mas, ha tingut un ambient molt distés, amb somriures per part dels dos protagonistes i intercanvi de comentaris davant les càmeres.

El president català no ha anat a la reunió amb les mans buides, ha portat un document amb 46 punts entre demandes i incompliments, el doble dels que va entregar-li Artur Mas en la reunió que van mantenir l'estiu del 2014.

La carpeta de Puigdemont concreta els quatre blocs que ell mateix va anunciar que plantejaria a Rajoy: el primer bloc és el del procés independentista i el referèndum; el segon és el que fa referència als drets bàsics (objectiu de dèficit, pobresa energètica, refugiats); el tercer és el que se centra en els incompliments, i el quart és el que té a veure amb la judicialització de la política, amb el procés judicial del 9-N com a màxim exponent. El president Puigdemont també ha portat a la trobada un extracte del seu discurs d'investidura.

En la trobada d'avui no es preveu que es produeixi cap acostament entre les posicions polítiques de tots dos. Puigdemont té previst explicar-li el full de ruta sobiranista i Rajoy l'escoltarà, però ja ha avançat que no permetrà res que posi en qüestió la unitat d'Espanya.

No obstant això, l'equip del president espanyol, Rajoy assisteix a la reunió amb voluntat “d'escoltar el que li hagi de dir” Puigdemont i “sense cap ordre del dia ni plantejament previst”.

En les qüestions relatives al procés sobiranista i al referèndum “les postures estan clares” i “no hi ha cap dubte ni canvi per part del president”, apunten des de la Moncloa.

Per contra, esperen que de la trobada surti un intercanvi positiu de plantejaments pel que fa a altres qüestions relatives a les infraestructures o el finançament.

L'equip de Rajoy no ha donat a conèixer si algun representant de l'executiu espanyol sortirà en roda de premsa per valorar la reunió un cop finalitzada. En canvi, ha posat a disposició del president de la Generalitat una sala per si vol oferir la seva compareixença davant els mitjans des de la mateixa Moncloa. Puigdemont, però, ha declinat l'oferta i compareixerà des de la delegació de la Generalitat a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA