Política

El govern qualifica la falta d'un acord de “fracàs estrepitós”

La portaveu de l'executiu creu que el pacte hauria estat “possible” sense la qüestió catalana

El govern aposta per la “màxima unitat sobiranista” en els nous comicis i evita parlar de llista única

“Focs d'artifici” i “fracàs estrepitós de la política espanyola”. Encara es desconeixia el resultat de les darreres negociacions per evitar unes segones eleccions, però ahir al migdia el govern i la majoria de partits catalans no hi veien cap recorregut. La proposta d'acord que Compromís havia llançat al matí al PSOE per tal de bastir un pacte de les esquerres per treure Mariano Rajoy de La Moncloa es rebia amb fortes dosis d'escepticisme i incredulitat. Tots els dirigents hi passaven de puntetes a excepció del portaveu del grup de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, que hi veia “suficients elements” per forçar un acord d'esquerres a Espanya”. “Tot el que vagi en aquesta direcció serà benvingut”, hi afegia.

Tanmateix, i en un sentit totalment contraposat, s'expressava poques hores després la portaveu del govern català, Neus Munté, que considerava l'oferta els “focs artificials” que anunciaven que “el temps s'esgota”. Per la consellera de Presidència, l'anunci tenia més a veure amb moviments d'última hora d'alguns partits polítics per evitar que l'opinió pública els “responsabilitzi que no hi hagi govern”. Més enllà d'això, Munté no hi veia “cap tipus de marge” perquè l'acord “prosperi”, va assegurar. Entre les raons principals de la falta d'un pacte, Munté assenyalava “la qüestió catalana” sense la qual, assegurava, “l'acord hauria estat possible”. Ara, però, la incapacitat dels partits de pactar una investidura demostra “un fracàs estrepitós de la política espanyola” i evidencia que aquests partits, no és que no tinguin un projecte per a Catalunya, “sinó que no en tenen per a Espanya”.

Camins diferents

Tant Junts pel Sí com la CUP ja van voler deixar clar que les noves eleccions no poden alterar el calendari polític català ni el full de ruta. “Ni distracció ni fre”, assegurava el portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent. “Aquí hi ha una majoria independentista que seguirà tirant endavant el procés sobiranista”, indicava. Torrent, però, també va voler deixar clar que “qualsevol suport dels grups independentistes queda condicionat a un compromís d'un referèndum d'autodeterminació”. En sentit anàleg, el diputat i portaveu de la CUP, Albert Botran, va demanar que es mantinguin les reunions per acordar el pressupost, i va valorar positivament que el referèndum “estigui condicionant els acords” en l'àmbit estatal, gràcies a “la força creixent i aclaparadora de l'independentisme català”, va considerar.

LES DATES

02.05.16
dia
en què s'esgota el termini per arribar a un acord que eviti unes altres eleccions espanyoles.
26.06.16
dia
en què se celebraran les eleccions al Congrés dels Diputats un cop esgotat el termini.
Catalunya hauria d'aprofitar les noves eleccions per situar-se millor en l'esquema polític estatal
Artur Mas
expresident de la generalitat
Han estat incapaços de dibuixar un projecte polític ni per a Catalunya ni per a Espanya
Neus Munté
consellera de la presidència
Les noves eleccions no poden ser ni un fre ni una distracció per continuar el nostre full de ruta
Roger Torrent
portaveu de junts pel sí
La defensa del referèndum d'autodeterminació ha provocat que no hi hagi majories
Albert Botran
portaveu de la cup
No es pot insistir tota la vida en la llista única quan l'altre et dóna carbassa
Francesc Homs
diputat DE democràcia i llibertat
Tots els esforços que es facin per aconseguir el canvi són positius
Joan Coscubiela
portaveu de sí que es pot

L'executiu vol “màxima unitat sobiranista” al juny

La renúncia de Rajoy i Sánchez a intentar formar govern obliga els partits polítics a afrontar un nou calendari electoral. A la tasca de triar candidat –alguns partits han d'organitzar ara un procés de primàries per fer-ho– s'hi afegeix l'elaboració de les llistes. Un debat que a Catalunya estarà protagonitzat per la conveniència o no de crear una candidatura conjunta que pugui passar davant de la llista d'Ada Colau, que va guanyar el 20-D a Catalunya. La consellera de Presidència, Neus Munté, va explicar ahir que el govern en el seu conjunt aposta perquè hi hagi la “màxima unitat” sobiranista, i va evitar concretar si això s'ha de concretar en una llista d'unitat sobiranista en què hi hagi ERC i CDC. Les dues formacions ja es van presentar per separat el desembre passat, però CDC és partidària de repetir la candidatura amb què els dos partits es van presentar a les eleccions catalanes. Els republicans, en canvi, consideren que la llista de Junts pel Sí obeïa al caràcter plebiscitari que van tenir les eleccions catalanes del setembre, circumstància que no es dóna en els comicis del mes de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona