Política

Una campanya electoral amb menys despesa

Els principals partits espanyols manifesten la seva voluntat de gastar menys en les noves eleccions, el dia que tanquen al Congrés dels Diputats la legislatura més curta

El PP, el PSOE i Ciutadans van expressar ahir la seva voluntat de reduir la despesa en la campanya de les eleccions generals del 26 de juny, el dia que es tancava al Congrés dels Diputats la legislatura més curta de la història.

El PSOE va proposar a la resta de partits reduir un 30% la despesa electoral i assumir el compromís de no utilitzar la publicitat exterior, excepte els cartells que es puguin enganxar als espais prefixats pels ajuntaments. És a dir, seria una campanya en què no hi hauria tanques publicitàries, banderoles o qualsevol altre element de publicitat a l'exterior. Els socialistes també proposen ajustar la despesa dels enviaments electorals a un màxim de 0,15 euros per elector.

Els populars van expressar el seu acord a reduir la despesa a través de diferents ministres. El de Sanitat, Alfonso Alonso, es va mostrar partidari de fer una campanya electoral més “senzilla” que no “cansi els ciutadans”, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir que tothom té l'obligació d'estalviar, unes opinions compartides per la secretària general del partit, que va prometre “bona voluntat” per intentar arribar a un acord amb els altres partits sobre el tema, però va avisar que el PP no vol renunciar a l'enviament gratuït de propaganda electoral.

Des de Ciutadans, el vicesecretari general, José Manuel Villegas, va recordar la proposta del seu partit de reduir un 50% el límit de despesa electoral i fer un mailing conjunt entre tots els partits.

Des de Podem no van voler entrar en el debat i es van limitar a dir que les seves campanyes es finançaran amb la col·laboració ciutadana. El líder de la formació, Pablo Iglesias, va convidar la resta de partits a seguir el seu exemple i va recordar que el seu partit només havia gastat 2 milions d'euros en l'anterior campanya. “Amb pocs diners també es pot fer molt”, va afirmar.

El PNB, en canvi, va advertir que reduir la despesa electoral perjudicaria els partits petits. “El nostre límit és molt més petit i, si es redueix un 30% la despesa electoral de manera genèrica, hi sortirem perdent”, va indicar.

Moments de tensió en l'últim ple

L'últim ple de la legislatura es va tancar amb moments de tensió entre el líder de Podem, Pablo Iglesias,i el portaveu del PP, Rafael Hernando, arran de l'accident del tren Alvia a Santiago de Compostel·la en el qual van morir 80 persones. La discussió es va produir després d'una intervenció de la portaveu d'En Marea, Alexandra Fernández, que va denunciar el pacte de silenci entre el PP i el PSOE sobre l'accident. Hernando va dir que estaven utilitzant les víctimes per obtenir rèdits electorals. “Podem no ens pot donar lliçons ni de víctimes d'accidents, ni de víctimes del terrorisme, els autors dels quals defensa Pablo Iglesias”, va dir Hernando. Les afirmacions van provocar una ràpida reacció del líder de Podem, que va començar a cridar que tot plegat era “vergonyós”. El president de la cambra, Patxi López, li va treure la paraula. López va tancar el ple, una estona més tard, en castellà, català, basc i gallec, com havia fet al principi de la legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona