Política

Batet es perfila com la candidata de consens del PSC

Després de la renúncia de Chacón a liderar la llista el 26-J, la direcció activa el nom de la que va ser número dos per Madrid

Martí parlarà amb Batet abans de decidir si es presenta a primàries

La que va ser número dos per Madrid, darrere de Pedro Sánchez, en les eleccions estatals del 20-D i integrant del nucli negociador per formar govern, Meritxell Batet, es perfila ara com la candidata de consens del PSC de cara a la nova cita electoral. Després que ahir Carme Chacón, candidata per Barcelona al desembre, fes pública la renúncia per sorpresa a tornar a encapçalar la llista, la direcció –tant catalana com estatal– va activar la carta de Batet.

Entre els punts forts que troben en la seva figura, hi ha la visibilitat que ha guanyat en els últims mesos com a membre del nucli negociador amb altres forces i el fet que no té “adversaris polítics” dins del partit. Batet té el beneplàcit del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ahir mateix va confessar que preferia Chacón com a candidata abans que l'exsenador Carles Martí. Fa uns dies Martí va mostrar la seva predisposició a presentar batalla en aquestes primàries.

Segons l'ACN, ahir mateix Iceta va telefonar un parell de cops a Batet perquè acceptés liderar la llista del PSC, i l'entorn de la direcció va fer circular que la resposta de Batet havia plagut a Iceta. Batet va demanar unes hores per prendre la decisió definitiva. En una conversa informal al Congrés, l'actual secretària d'estudis i programes del PSOE va assegurar que no l'espanten les primàries en cas que hi hagués de competir amb Martí.

Avui el PSC celebrarà una executiva extraordinària per engegar el procediment per escollir el candidat. Si només n'hi hagués un, el partit esquivaria les primàries, i un posterior consell nacional el ratificaria. Per això caldrà veure quina decisió acaba prenent l'exsenador Carles Martí, que va defensar la seva candidatura a les primàries per ser l'alternativa a l'aleshores presumible candidata, Chacón. A la reunió de l'executiva, té previst assistir-hi Batet.

Els esdeveniments es van precipitar ahir, quan Chacón va fer pública la seva renúncia i va emergir el nom de Batet. Com a persona de confiança de Sánchez, Batet va assegurar que no li constava “cap discrepància” de Chacón amb la manera com havien portat les negociacions amb altres partits.

Sorprès per l'anunci de Chacón, com la resta del partit, Martí havia dit que si es presentava una candidatura consensuada es plantejaria retirar-se. A la tarda, Martí es va reunir amb Iceta i, segons va explicar després a aquest diari, optava per mantenir “de moment” la seva candidatura. Estava en espera, això sí, de trobar-se amb Batet. “Seurem, parlarem i, si estem d'acord amb els enfocaments i la proposta, fantàstic. I, si no, em presentaré”, va afirmar. En funció del que li “exposi” Batet, l'exsenador meditarà retirar-se de la cursa, tingui un lloc o no dins la seva candidatura. Martí havia defensat la necessitat d'una renovació
a les llistes i aquesta podria ser una de les condicions per retirar la seva candidatura. En qualsevol cas, l'exsenador no pensa prendre cap decisió fins a principis de la setmana que ve. Per tant, l'executiva d'avui començarà a preparar unes hipotètiques primàries.

Fonts properes a la direcció del PSC van reconèixer que el fet que hi hagués una sola candidatura –i, per tant, que Martí renunciés– facilitaria les coses i agilitzaria un procés amb un calendari ja per si mateix molt ajustat. Ahir al matí, Iceta ja va lloar la capacitat de Batet: “Té atributs i títols suficients per ocupar la posició de cap de llista del PSC i moltes altres atribucions.” En aquest context, l'exlíder del PSC Pere Navarro va dir que està “a disposició del partit” per al que calgui. Navarro va ser exclòs de la llista del 20-D al Congrés per decisió del sector de Chacón.

LES FRASES

La decisió ha tingut a veure amb motius que no em semblen rellevants
Carme Chacón
exdiputada al congrés
Batet té atributs i títols suficients per ocupar la posició de cap de llista del PSC
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Les raons “polítiques” de Chacón

Qui va ser cap de llista per Barcelona al Congrés el 20-D, Carme Chacón, va al·legar “motius polítics” per explicar la seva decisió de no repetir com a diputada al Congrés i no encapçalar la llista socialista. Chacón no va voler revelar els motius exactes, emparant-se en el fet que no eren “rellevants”. Tot i així, va assegurar que continuaria fent política. Seguirà, per tant, com a secretària de Relacions Internacionals a l'executiva del PSOE, on va reiterar que havia treballat “molt a gust”.

L'exministra d'Habitatge i de Defensa va subratllar que es pot fer política “des de molts llocs”, no només des del Congrés. “En seguiré fent allà on estigui, tota la vida”,
va remarcar, malgrat que ho vol compatibilitzar amb la docència, la seva altra “vocació”, que ara exerceix a la Fundació Ortega Marañón.

Segons algunes fonts, ja
va acceptar en certa manera
a contracor liderar la llista del PSC el 20-D quan li ho va proposar Iceta, i ara no estava disposada a tornar a assumir el repte. Altres veus assenyalen que preferia evitar les primàries, cosa que ahir va negar assenyalant que sempre li havien “agradat”. També va precisar que no s'havia plantejat presentar-se a les primàries del PSOE. Limitant molt les seves explicacions –és per això que afloren les especulacions sobre el seu moviment–, Chacón va dir que estava a disposició dels “companys” per a la campanya electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona