Política

Rajoy promet 1,8 milions de llocs de treball fins al 2019, si continua

El govern espanyol en funcions aprofita l'enviament del pla econòmic a Brussel·les per advertir contra un canvi el 26-J

El deute no baixarà del 99% del PIB fins al 2018

En vigílies de les eleccions espanyoles celebrades el 20 de desembre el govern espanyol va aprovar el seu cinquè pressupost i va incloure la seva anhelada rebaixa d'impostos. Ahir, a les portes que Espanya retorni a la precampanya amb vista a la repetició de les eleccions el 26 de juny, el govern en funcions de Mariano Rajoy va aprofitar l'enviament del pla d'estabilitat 2016-2019 a Brussel·les per trametre un reclam electoral: en 4 anys es poden crear 1,8 milions de llocs de treball si el PP no és desallotjat de La Moncloa. “Si les coses es continuen fent com ara, al 2019 hi pot haver 20 milions de llocs de treball”, va advertir la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, establint un lligam entre la prosperitat i la continuïtat de Rajoy a La Moncloa més enllà del juny.

L'esquer de l'ocupació que es pot crear, 1.847.000 feines (a raó de 470.000 llocs de treball cada any entre el 2016 i el 2019, amaga una trampa: el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ven aquesta xifra en termes de l'EPA, una enquesta en què els contractes a temps parcial i els contractes a temps complet es barregen en una mateixa xifra. Mesurada amb la taxa d'atur a la mà, no obstant això, la desocupació serà del 20% encara aquest any i del 18% al 2017, amb un sòl per redescobrir del 14% al 2019. Segons De Guindos, l'Estat espanyol acaba de recuperar ara el nivell de renda del 2007 previ a la crisi i al 2019 es poden tenir tants ocupats com llavors. “Si fem una política econòmica adequada, si no cometem errors en política econòmica...”, insistia amb intencionalitat electoral.

En el pla d'estabilitat enviat a Brussel·les hi ha la pròrroga d'un any en el ritme de contenció del dèficit i que Espanya necessita que la UE beneeixi per poder tancar el 2016 amb el 3,6% i el 2017 amb el 2,9%, per primer cop per sota del llindar exigit del 3%. La previsió és que el PIB creixerà enguany un 2,7% i que s'estabilitzarà en el 2,5% durant els quatre anys vinents. El que es resisteix a l'aprimament és el deute, que no baixarà del 99% fins al 2018.

LA FRASE

És factible arribar a 20 milions de llocs de treball al 2019 si fem la política econòmica adequada
Luis de Guindos
ministre d'economia en funcions

LA XIFRA

3,6
per cent
és la fita de dèficit que l'Estat espanyol es marca per al present 2016, obligant les comunitats a un 0,7%.

La Seguretat Social, en dèficit els quatre anys vinents

El relat que va confeccionar el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sobre la desviació del dèficit del 2015 –havia de ser del 4,2% i es va disparar fins al 5% per culpa de 8.000 milions no previstos– anava adreçat a responsabilitzar les comunitats, en particular Catalunya i el País Valencià, de l'imprevist, obviant que la Seguretat Social es desviava també. Montoro va admetre ahir que la Seguretat Social estarà en dèficit fins al 2019.

D'acord amb el programa d'estabilitat 2016-2019 que el Consell de Ministres va enviar a Brussel·les, el sistema de cobertura social a canvi de les cotitzacions que va tancar el 2015 amb uns números vermells de l'1,26% (la fita prevista era del 0,6%) també seguirà en dèficit al final del present 2016 i en uns nivells molts similars (1,1%).

El dèficit de la Seguretat Social no baixarà de l'1% del PIB fins al 2018 (0,9%) i serà encara del 0,8% al 2018 i del 0,7% al 2019. “La prioritat absoluta d'aquest govern és i serà atendre el pagament de les pensions; és la despesa social per excel·lència”, va proclamar Montoro per tal
de fer calmar els pensionistes i els cotitzants davant la deriva crònica del dèficit. El ministre d'Hisenda, però, va anticipar que en una propera legislatura s'hauran d'abordar les fonts de finançament de la Seguretat Social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona