Política

Unió proposa articular un espai per “reconstruir” el catalanisme polític el 26-J abans de decidir si es presenta

Els democratacristians prendran la decisió els propers dies i apel·len a sectors propers a CDC i a ciutadans “orfes” políticament a aixoplugar-se en una plataforma electoral nova

Unió no ha descartat ni decidit encara si es presenta en solitari a les previsibles eleccions del 26-J a l'Estat. El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha explicat que pels propers dies fan una crida a impulsar un espai polític nou que serveixi per “reconstruir” el catalanisme polític i un model socioeconòmic “centrat”, tant de cara les previsibles eleccions del 26-J com per unes catalanes al Parlament. Sobre la taula no hi ha noms ni candidats per encapçalar-ho a curt termini, i el format està obert. Espadaler però ha admès que, sense tenir cap “posició preconcebuda”, unes noves sigles permetrien aixoplugar més fàcilment col·lectius externs a Unió que se sentin “orfes” políticament. De fet, ha apel·lat directament a sectors propers a CDC que no comparteixen “l'assumpció del programa d'ERC” i a ciutadans que veuen “amb preocupació” la política catalana i que lamenten que el catalanisme polític estigui “trinxat i absent” a Madrid des dels darrers mesos.

Conscient dels termini temporals per presentar candidatura, Ramon Espadaler ha assegurat que els democratacristians avaluaran la viabilitat de la proposta i en funció de “la receptivitat” decidiran si es “possible formular-la” en cas que hi hagi eleccions el 26-J. Si no ho és, ja ha advertit que la mantindran “viva” perquè a l'horitzó no hi tenen només unes previsibles eleccions al Congrés i al Senat sinó també unes eventuals catalanes el 2017 i més endavant, les municipals.

“Unió es posa a disposició d'aquest espai”, perquè sigui catalanista, defensor del dret a decidir, la justícia social i un model socioeconòmic “centrat”. Els propers dies treballaran en aquest sentit –no ha fixat terminis- i en funció de com “evolucioni” deixen “la porta oberta” a presentar-se, també en solitari el 26-J. La maquinària electoral del partit està “engreixada” per concórrer en algun dels formats, ha afirmat. La primera aposta de la direcció, que s'ha reunit aquest dissabte, però passa per articular un espai que “superi estrictament Unió i les seves fronteres”.

L'objectiu de la proposta és “reconstruir” el catalanisme polític que, des del 20-D, veuen “trinxat”, que ha “deixat d'existir” a l'Estat. “Tan irrellevant, prescindible i absent”, s'ha lamentat Espadaler. Sobretot perquè Democràcia i Llibertat ha “assumit” les tesis d'ERC. Més enllà dels debat sobre la llista única independentista de cara noves eleccions, els democratacristians considerarien “negatiu” que el catalanisme polític no tingués veu en una legislatura en què s'han d'encarar, al seu parer, reformes “estructurals i territorials”.

Per això, i després de quedar fora tant de les cambres espanyoles el 20-D com de la catalana el 27-S, fan una crida a persones que “han tingut compromisos de militància” amb CDC, i que “no comparteixen la deriva” del partit, o exsimpatitzants del PPC. I també a ciutadans que “veuen amb preocupació” la situació política i se senten “desubicats, orfes, sense referent”. A tots ells, els ha recordat que els interessos de Catalunya no seran defensats per partits de “matriu espanyola” ni per C's, a qui ha acusat de buscar els vots del catalanisme polític. “Amb la renúncia de CDC, elevada a la màxima potència quan expressa fer llista conjunta amb ERC, i la servitud dels partits de matriu espanyola i C's, creiem que l'espai trinxat del catalanisme s'ha de reconstituir”. “Nosaltres sols no podem aixecar aquest espai”, ha admès el dirigent democratacristià. El buit que hi veuen, l'”omplirà algú”, ha advertit.

La decisió de concórrer en solitari de moment no s'ha pres. Tampoc s'ha descartat fer-ho, ha assegurat Espadaler. Es prendrà un rumb en funció del retorn que rebin els propers dies. La manera d'articular-ho tampoc s'ha concretat: ara bé, Espadaler sí que ha defensat que seria “raonable” que la fórmula passés per una plataforma “més àmplia” a Unió, precisament perquè s'hi sentissin còmodes persones provinents d'altres sectors polítics. En qualsevol cas, no hi ha ni sigles, ni noms ni candidats damunt la taula, tot i que el secretari general d'UDC ha deixat clar que l'exlíder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, no tindrà “cap paper” en aquests comicis del juny.

Finalment, sobre el finançament del partit, Espadaler ha insistit que no reconeixen cap deute d'Unió respecte a CDC. “Una part de l'endeutament que té Unió té el seu origen en decisions unilaterals de CDC al seu dia”, ha reiterat. El partit està en preconcurs de creditors i amb un deute de 19 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia