Política

Sánchez prega unitat al PSOE

El líder socialista es veu amb més possibilitats que el 20-D i avisa que si perd tornarà a intentar governar amb C's i Podem

“Sóc més humil que Iglesias”

L'andalusa Díaz exigeix guanyar i critica “el ‘teatrillo' general”

Enmig de les desercions que han buidat la llista de Madrid amb l'adéu de Carme Chacón i Irene Lozano, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va aplegar el comitè federal del partit ahir a la seu de Ferraz per demanar a tothom “unitat i confiança” en ell. Després d'haver dut el PSOE al seu pitjor resultat de l'era democràtica, amb un registre insòlit de 90 escons el 20 de desembre, de cara a la repetició de les eleccions el 26 de juny Sánchez es veu “en millors condicions” per batre Mariano Rajoy ara que el votant ha vist que ell no va declinar l'oferiment del rei Felip VI i va intentar ser investit. “El canvi no ha estat possible, però ho serà”, va prometre.

El comitè federal havia de servir per inaugurar el procés de primàries –en què Sánchez serà l'únic aspirant– i cicatritzar les ferides de les desercions, i va ser inusualment breu. Al discurs de Sánchez, de deu minuts, ni tan sols hi va donar rèplica cap dels barons autonòmics, si bé tots hi van dir la seva sobre el present i el futur del PSOE fora de la reunió. “En aquest moment transcendent, en aquesta cruïlla en què se situa Espanya durant les pròximes setmanes, jo el que us vull demanar és unitat i confiança”, havia implorat a tothom amb antelació el secretari general. I ho va fer recordant que no ha traspassat les línies vermelles que els seus li van fixar: “Vaig dir que no seria president a qualsevol preu i he complert: no ho he estat amb el suport de Podem ni amb el suport –ocult o no– dels independentistes.”

Enorgullit pel fet de ser l'únic que ha explorat l'opció de ser investit, Sánchez va carregar contra el líder de Podem, Pablo Iglesias, per no haver ajudat a desallotjar Mariano Rajoy de La Moncloa beneint
el pacte PSOE-Ciutadans. “Rajoy no va acceptar el resultat del 20-D i va tenir un aliat inesperat, Pablo Iglesias, que tampoc va acceptar el resultat de les eleccions”, va argumentar el dirigent socialista. “I ara la tria del 26-J és clara: canvi o immobilisme”, va reblar. Si bé va aclarir que no veu Podem com el seu rival, no va estalviar dards contra Iglesias. “Jo sóc molt més humil que Pablo Iglesias: jo no vull assaltar el cel, jo em conformo a treure els espanyols de l'infern de la desigualtat de les polítiques de dretes de Rajoy”, va assenyalar.

“Desentendre's de C's”

Tot i presumir que gràcies al seu intent d'investidura “la societat ha vist créixer el PSOE” durant aquests quatre mesos de bloqueig institucional, Sánchez va començar a preparar els seus per a la digestió dels resultats del 26-J en cas que ell torni a quedar en segon lloc per sota del PP, que ara, amb 123 escons, està 33 diputats per sobre dels socialistes. I el guió, segons va anticipar ahir als seus, no seria gaire diferent, perquè el líder del PSOE està predisposat a aspirar a una investidura i a intentar de nou unir C's
i Podem en el mateix vaixell. L'acostament a una sigla liberal i espanyolista com la d'Albert Rivera,
no obstant això, va valer ahir a Sánchez el renec del president d'Aragó, Javier Lambán. “El PSOE s'ha de desentendre ràpidament de C's, recuperar el seu programa original i no mirar en absolut cap a Podem”, va alertar Lambán, que a Aragó governa gràcies als vots de Podem.

Si bé Sánchez en cap cas va obrir la porta a dimitir si repeteix el resultat del 20-D –ni tan sols si baixa dels 90 escons actuals– i fins i tot va dir que es veu amb forces per explorar una investidura per segon cop com a perdedor, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va elevar el llistó de l'exigència al seu líder. “Jo només concebo guanyar”, el va alliçonar Díaz, però no a la cara, sinó en declaracions posteriors als periodistes després de tornar a arribar tard al comitè federal.

En to deliberadament ambigu, Díaz va evitar ser efusiva amb Sánchez a l'hora de fer pinya. “Confia en ell?”, se li va preguntar. “Jo l'ajudaré, perquè m'estimo Espanya i m'estimo el PSOE, i Espanya necessita més que mai que el PSOE guanyi les eleccions”, es va limitar a dir ignorant el nom propi del candidat. Així mateix, no va excloure el líder del PSOE del que ella denuncia com un “fracàs col·lectiu” i “un teatrillo general de tothom”: l'efímera onzena legislatura sense president.

Mentre que Sánchez es va vantar del partit que havia sabut treure dels seus 90 escons, Díaz, que l'endemà del 20-D ja va dir que els votants havien “situat el PSOE a l'oposició”, en
va fer una anàlisi diferent: “És molt difícil que un partit d'esquerres, amb 90 escons, pugui governar en un Congrés en què hi ha una majoria de dretes.”

Si bé ahir va ser aprovada per unanimitat, la consulta a la militància que s'havia de celebrar el 14 de maig no es farà perquè Sánchez no tindrà rival. En tindrà prou recollint els 9.450 avals exigits per repetir com a cap de cartell per aspirar a La Moncloa.

Rajoy va trobar un aliat inesperat: Pablo Iglesias. El canvi no va ser possible després del 20-D, però ho serà
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
El PSOE s'ha de desentendre de C's, recuperar el seu programa original i no mirar cap a Podem
Javier Lambán
president d'aragó
Vaig dir que no seria president a qualsevol preu i he complert: no ho he estat amb el suport de Podem ni amb el suport dels independentistes
És molt difícil que un partit d'esquerres amb 90 escons governi amb una majoria de dretes al Congrés
Susana Díaz
presidenta d'andalusia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR