Política

Oltra advoca per una plataforma electoral única i aconseguir un govern de canvi

Inclouria Compromís, Podem, EU i altres partits d'àmbit autonòmic i local

“Tenim la majoria social, tenim la majoria electoral i ara solament ens falta tindre la majoria parlamentària”

La líder de Compromís, Mónica Oltra, ha assegurat que “és el moment d'una plataforma electoral única per a tindre força en diputats i poder formar un govern de canvi”. En aquesta proposta unitària estarien, Compromís, Podem i Esquerra Unida, però també altres “partits d'àmbit autonòmic i, fins i tot local” per a aconseguir “l'objectiu de superar els 175 diputats”.

Així ho ha manifestat aquest dilluns la també vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, que ha recalcat que, després de les eleccions del 20 de desembre, “hi ha sis milions de vots que tenen 71 diputats, i 5,2 milions de vots que tenen 90 diputats i això no ha sigut suficient per a la formació de govern”. “Així doncs, anem a fer que aquests sis milions de vots es traduïsquen en diputats presentant en una única plataforma electoral perquè aqueixa suma es traduïsca en diputats que puguen passar dels 175 parlamentaris que es necessiten per a poder formar govern i això inclou, òbviament, al nucli d'estos 71 diputats –Podem, Compromís i IU– però també a partits d'àmbit autonòmic i local, minoritaris, perquè en una situació d'emergència, com aquesta en què hem d'anar a noves eleccions, tot vot suma”.

“El lema –ha continuat-–ha de ser “que el teu vot compte, que es convertisca en diputats i que puguem passar dels 175 diputats que es corresponen amb aquests 11 milions de vots d'homes i dones que van voler canvi. però que no s'han vist suficientment representats” en escons.

Sobre la dificultat de combinar diverses sensibilitats, Oltra ha instat a “aprendre una poc d'aquests quatre mesos i és que, encara que els partits tenim diferències, hi ha moments que estan per damunt i este és un d'ells”. “Tenim la majoria social, tenim la majoria electoral i ara solament ens falta tindre la majoria parlamentària. Anem a per la majoria parlamentària”, ha exclamat.

Respecte a l'actitud del PSOE, la representant de Compromís ha subratllat que “no es pot pretendre amb 90 diputats formar un govern en solitari ni decidir la formació del govern en solitari”. Ha tornat a convidar el PSOE a “aprendre dels socialistes valencians, que sí van entendre des del primer moment que el missatge de la ciutadania era clar: vot plural, govern plural”.

Govern plural

“Però cadascun hem de fer el nostre aprenentatge: el nostre és que hem d'anar a una plataforma electoral única, el del PSOE probablement és aprendre que anem a un govern plural”, ha advertit. En aquest punt, i quan se li ha plantejat si l'objectiu és “avançar al PSOE”, ha asseverat que “l'objectiu és poder formar govern plural, passar els 175 diputats entre totes les forces de canvi; la resta és secundari”.

Sobre com serà la coalició electoral al País Valencià, Oltra ha contestat. “Anem a asseure'ns i a parlar-ho; que siga com haja de ser però que siga”. Encara que ha dit no ocupar-se d'aquestes “qüestions més tècniques”, ha advocat per consensuar “una plataforma que il·lusione, on la gent vaja a votar pensant que aquesta vegada el seu vot comptarà i valdrà el mateix que la resta”.

A Oltra també se li ha preguntat per si Podem hauria de cedir el número 3 de la llista per Madrid a Alberto Garzón, d'IU, en lloc d'ocupar-ho Íñigo Errejón. Oltra ha rebutjat valorar les llistes d'altres partits perquè a ella, ha dit, no li agradaria que uns altres opinaren sobre “qui va en les llistes de Compromís o, en aquest cas, de la coalició que presentem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA