Política

La PAH defensa mesures urgents pel dret a l'habitatge

Les entitats promotores de la ILP plantegen alternatives immediates per contrarestar les retallades del PP

Recorden que hi ha 43 desnonaments al dia i reclamen un compromís real a les administracions

Contra les retallades del PP, un full de ruta –clar i concís– per seguir defensant el dret a l'habitatge i als subministraments bàsics. Així van reaccionar ahir els impulsors de la iniciativa legislativa popular (ILP) que va ser l'embrió de la llei 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica. Arran de la suspensió divendres de les principals mesures en matèria d'habitatge perquè el govern de Rajoy les va dur al Tribunal Constitucional (TC), les entitats han posat deures a les administracions i als partits polítics: “No volem que
la unitat en defensa de la llei sigui una foto, volem que es detallin accions concretes”, va plantejar ahir en roda de premsa el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías.

Amb la idea de no permetre cap pas enrere en
la defensa del dret a un habitatge digne, la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC detallen en el seu full de ruta quines accions són prioritàries. Així, reclamen a la Generalitat i als ajuntaments que es facin efectius els convenis i les sancions contra la pobresa energètica –la part de la llei que no ha estat impugnada–, així com l'activació immediata de nous instruments per cobrir els articles impugnats, la mobilització de 1.600 habitatges a l'any i la penalització dels pisos buits de les entitats financeres.

Al Parlament se li demana que controli que es garanteix el dret a un habitatge digne. I als partits que es presentin a les eleccions del 26-J, que treballin per retirar el recurs del PP i per estendre la llei catalana, pionera a l'Estat.

El grup promotor de la ILP es presentarà avui a la reunió convocada pel president Puigdemont amb els deures fets. “El seu objectiu no pot ser cap altre que concretar de quina manera assegurem que els estàndards de protecció de drets que marca la llei 24/2015 es continuen complint sense cap retrocés”, va indicar Macías, que es va queixar que els últims dies no han tingut tota la informació que han demanat tant al govern català com al de l'Estat. Així, el que proposaran en la cimera d'avui és que es compleixi la part de la llei que està salvada i que la part impugnada se substitueixi per noves eines legals.

La PAH va voler fer visible ahir de manera clara el front social que defensa el dret a l'habitatge, i en la roda de premsa van ser presents membres en representació dels treballadors socials, les associacions de veïns, les de pares i mares, els bombers i la Taula del Tercer Sector.

16.000 desnonaments

Malgrat la pressió que les entitats han fet en les últimes setmanes al carrer, el PP va impugnar divendres els punts en què s'estableixen mecanismes per deixar lliures de deute les famílies, la cessió obligatòria de pisos buits de la banca i l'obligació d'entitats financeres i grans propietaris d'oferir un lloguer social a famílies en risc de desnonament. “La banca no té interès a cedir beneficis per millorar la situació”, va lamentar la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano.

La impugnació del PP duta a la pràctica pot significar que una persona que ha trigat quatre anys a tramitar un lloguer social ara vegi que se li paralitza. I la PAH va exposar ahir xifres demolidores: cada dia hi ha a Catalunya una mitjana de 43 desnonaments i un total de 16.000 durant l'any passat.

Ahir mateix, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va proposar que la llei catalana s'estengui a tot l'Estat i va demanar als executius català i espanyol que redrecin la situació atesa l'evidència que suspendre la norma equival a “desprotegir el dret
a l'habitatge”. Considera que el recurs d'inconstitucionalitat va contra la Carta Social Europea i, per això, durà la qüestió
al Consell d'Europa, al Comitè de Drets Socials i al comissari de Drets Humans d'Europa.

LES FRASES

No volem que la unitat en defensa de la llei sigui una foto, volem accions concretes
Carlos Macías
portaveu de la pah
La banca no té cap interès a cedir beneficis per millorar la situació
Maria Campuzano
portaveu aliança contra la pobresa energètica
Treballem per garantir els drets dels desnonats. Si no és amb aquesta llei, serà amb altres eines
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
El govern espanyol fa anys que ignora mecanismes com la segona oportunitat
Rafael Ribó
síndic de greuges

Colau assumeix el full de ruta de les entitats

E.B

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assumeix el full de ruta de les entitats que van impulsar la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica per donar resposta a la decisió “immoral i il·legítima” del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional contra la norma. Sortint d'una reunió ahir amb aquestes organitzacions, l'alcaldessa, que durant anys va ser portaveu de la PAH, va garantir que el govern municipal “continuarà actuant” pels drets de les persones que són víctimes de desnonaments i va advertir que utilitzarà tots els instruments que tingui a l'abast: “Si no és amb aquesta llei, serà amb altres eines.” Colau va recordar que la norma, des del gener fins al final d'abril, ha permès aturar 639 desnonaments a la capital del país i va demanar per Twitter al govern que la cimera unitària d'avui “serveixi per fer un pas endavant amb propostes concretes per fer front a l'emergència habitacional”. L'alcaldessa també va acusar el PP d'incomplir sistemàticament el deure de garantir el dret a l'habitatge i de no deixar que se n'encarreguin els ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona