Política

França advoca per aturar les negociacions del TTIP

François Hollande afirma que en l'estat actual de les converses no pot signar el tractat de lliure comerç

La UE acusa els Estats Units de falta de reciprocitat i el convida a fer més concessions

El debat obert sobre les negociacions de l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP, en la sigla en anglès) va continuar ahir amb França especialment bel·ligerant. El president francès, François Hollande, va carregar contra les negociacions en curs entre la UE i els Estats Units perquè, segons va afirmar, el seu país no és partidari “d'un lliure canvi sense regles”.

“En l'actual estat de les negociacions, la resposta de França és no”, va assenyalar Hollande en el transcurs d'una conferència pública a París. “Mai acceptarem –va explicar– que es qüestionin els principis essencials de la nostra agricultura, de la nostra cultura, amb vista a una reciprocitat per a l'accés als mercats públics.”

L'organització ecologista Greenpeace va fer pública dilluns una sèrie de documents que revelen les negociacions entre la UE i els Estats Units per tancar un acord sobre el TTIP. Aquests textos de treball, que en cap cas representen un acord, mostren pressions dels Estats Units per mirar de flexibilitzar la regulació europea en temes com ara la protecció de la salut pública i el medi ambient.

De fet, la posició d'Hollande resumia la que va explicar amb més profunditat a primera hora del matí el seu secretari d'estat de Comerç Exterior, Matthias Fekl, que va considerar que “l'opció més probable” actualment és l'aturada de les negociacions obertes amb els Estats Units. “Europa proposa molt i rep molt poc a canvi, i això no és acceptable”, va dir Fekl en referència a l'actitud nord-americana i a la seva escassa reciprocitat. “Tal com està actualment és un mal acord i no es pot signar”, va assegurar.

El responsable francès de Comerç Exterior va explicar la negativa al·legant que suposaria desfer una sèrie de lleis ara en vigor i necessàries: “Nosaltres volem defensar les nostres petites i mitjanes empreses, l'agricultura, el medi ambient. No tindria sentit haver fet la COP21 [cimera del clima] al desembre a París i uns quants mesos després signar un pacte que la desfà.”

Després de les converses de la setmana passada entre les dues delegacions, l'acord sembla llunyà. Fonts coneixedores de les negociacions assenyalen com un punt conflictiu la negativa de Washington d'obrir a empreses europees la contractació pública als Estats Units. “S'ha d'aconseguir el mateix nivell en l'accés a la licitació dels serveis”, va declarar dies enrere Ignacio García Bercero, cap negociador comunitari.

Sembla difícil que Barack Obama tanqui el TTIP abans de la seva marxa, al novembre, tal com s'havia proposat. Merkel, de fet, està convençuda del fracàs de les negociacions si Washington no fa més concessions.

LA FRASE

Mai acceptarem que es qüestionin els principis essencials de la nostra agricultura per una reciprocitat
François Hollande
President de França

García Tejerina descarta cap risc

La ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en funcions espanyola, Isabel García Tejerina, va assegurar ahir que “no hi ha cap risc” que la UE “sacrifiqui tot el que s'ha aconseguit” en matèria de qualitat alimentària. García Tejerina es referia així al TTIP, que ara negocien la UE i els Estats Units. Segons la ministra, la Comissió Europea és “molt conscient” que té un mandat dels estats membres que inclou defensar i garantir el model agroalimentari europeu, que recull “els més elevats estàndards de qualitat del món” per als consumidors. La UE –va insistir la ministra– té normes en matèria mediambiental, sanitària i de benestar animal amb unes exigències “molt altes” que fan que sigui “un referent a escala mundial”.

“Cap estat membre de la UE renunciarà a aquest model de producció”, va afirmar la ministra, que també va destacar “la gran importància” del TTIP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia