Política

Tres morts en un atac contra un altre hospital a Alep

El bombardeig, a càrrec de grups insurgents, és el segon en menys d'una setmana contra un centre sanitari

Lavrov anuncia la restauració imminent de l'alto el foc a la capital siriana del nord

Un altre hospital va ser bombardejat ahir a Alep –el segon en menys d'una setmana–, aquest cop per les forces rebels que combaten contra l'exèrcit del president Al-Assad, enmig dels rumors d'una possible extensió de la treva que regeix parcialment a Damasc des de la setmana passada a la segona ciutat del país.

Els insurgents van bombardejar ahir amb coets la zona d'Alep sota control del govern sirià amb un resultat de 19 morts i la destrucció d'un hospital. Els atacs van anar acompanyats d'assalts terrestres contra posicions de l'exèrcit, segons va informar l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

El règim de Damasc va confirmar que els rebels havien llançat una àmplia ofensiva i que hi estaven responent. Segons el canal de notícies Ikhbariya TV, tres dones van morir i 17 persones més van resultar ferides a la clínica, la maternitat d'Al-Dabit. En un comunicat posterior, l'exèrcit es va queixar que l'atac de la insurgència havia tingut lloc “en un moment en què es fan esforços localment i internacionalment per apuntalar l'alto el foc i instaurar la calma a Alep”.

Mentrestant, des de Moscou, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, es mostrava esperançat que “en les hores següents” hi hauria un acord d'alto el foc a Alep, principal camp de batalla del conflicte sirià. Lavrov, que va fer aquestes declaracions després de reunir-se a la capital russa amb l'emissari de l'ONU, Staffan de Mistura, va explicar que per supervisar aquest alto el foc “es crearà els dies vinents a Ginebra un centre de coordinació rus i americà d'intervenció ràpida en cas de violacions de la treva”.

De Mistura va explicar també que un altre objectiu de la seva visita a Rússia era preparar la tanda vinent de negociacions a Ginebra entre el règim sirià i els opositors sota els auspicis de l'ONU, després del fracàs de la primera volta. L'enviat internacional a Síria va admetre que la fragilitat de l'actual alto el foc ha pesat com una “amenaça” sobre les darreres negociacions a Suïssa i va reconèixer també que “no es van donar les condicions” perquè opositors i representants del règim de Damasc obrissin un diàleg directe.

Finalment, De Mistura va fer una crida a les faccions rebels dites “moderades” perquè abandonin els territoris sota control d'organitzacions terroristes, com ara Estat Islàmic o el Front al-Nusra, branca siriana d'Al-Qaida.

El mateix Lavrov va confirmar que Washington els havia garantit que l'oposició moderada abandonaria els territoris controlats per Al-Nusra i Estat Islàmic. “Malauradament, però, això no s'ha fet fins ara”, va lamentar el ministre rus d'Afers Estrangers.

LA XIFRA

250
civils,
entre els quals 50 nens, han mort en atacs a Alep des que es va trencar l'última treva, el 22 d'abril.

L'ONU vol centres mèdics protegits

redacció

El Consell de Seguretat de l'ONU va adoptar ahir per unanimitat una resolució en què afirma que el personal sanitari i les instal·lacions mèdiques han d'estar obligatòriament protegides durant els conflictes. El text es va aprovar després que s'hagin bombardejat hospitals a Síria, al Iemen i a l'Afganistan i s'hi recorda que aquesta mena d'actes, si són deliberats, constitueixen crims de guerra. “Atureu aquests atacs”, va reaccionar ahir a l'aprovació de la resolució la presidenta internacional de Metges Sense Fronteres, Joanne Liu. “Transformeu aquesta resolució en actes per posar fi a les carnisseries.” Liu va exigir als membres permanents del Consell de Seguretat –els EUA, Rússia, França, el Regne Unit i la Xina– que “donin exemple” i va denunciar que quatre d'aquests països estan relacionats amb coalicions responsables d'atacs contra instal·lacions mèdiques des de fa un any”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta