Política

Ofensiva per evitar un segon referèndum a Escòcia

Els conservadors anuncien una campanya per frenar el suport independentista

L'SNP, decidit a convocar una altra consulta si el sobiranisme supera el 50% als sondejos

La líder del Partit Conservador Escocès, Ruth Davidson, va anunciar ahir que prepararà una campanya extraoficial aquest estiu per tot el territori escocès per evitar la celebració d'un segon referèndum d'independència. Davidson reaccionava així a les declaracions de Nicola Sturgeon, la líder de l'SNP, que va ser la primera a treure el tema.

En l'últim debat televisat entre tots els candidats, diumenge, Sturgeon va dir que no descarta la convocatòria d'una segona consulta independentista durant aquesta legislatura en el cas que els sondejos indiquin que hi ha una majoria que dóna suport a la independència “d'una manera consistent en el temps”. El programa electoral de l'SNP parla d'aquesta possibilitat de convocar un segon referèndum. Sturgeon considera que estarien legitimats a convocar-lo, tot i que en la campanya del referèndum fa dos anys va dir que seria una votació única en una generació.

Els últims sondejos mostren que el suport a la independència s'ha incrementat del 45% del referèndum de setembre del 2014 fins al 47%. Després de perdre la consulta, es va incrementar de manera considerable el nombre d'afiliats al partit de Sturgeon i Alex Salmond. En les eleccions generals de l'any passat van arrasar i es van emportar tots els escons menys un. El suport als nacionalistes continua pujant. S'espera que l'SNP renovi la majoria en les eleccions de demà. Els sondejos els donen el 51% de la intenció de vot. Els nacionalistes compten amb el suport dels Verds al Parlament de Holyrood.

L'organització no política Scotland in Union, creada per fomentar la continuïtat d'Escòcia al Regne Unit, també ha assegurat que participarà en aquesta campanya extraoficial per evitar que es capgiri l'opinió sobre la sobirania. “Farem una campanya per assegurar-nos que el suport a la independència es manté per sota de la majoria de Sturgeon, que s'haurà de centrar en la feina diària si és escollida primera ministra”, va explicar Andrew Skinner, el director de la campanya de Scotland in Union.

La líder laborista Kezia Dugdale, per la seva part, va acusar Sturgeon i Davidson d'estar obsessionades a reobrir “arguments constitucionals del passat” i hi va afegir que “els tories i l'SNP estan encallats en el passat”. “Com a país no avançarem fins que els nostres polítics no ens liderin cap endavant”, hi va afegir. D'altra banda una enquesta publicada ahir revela que el 68% dels britànics prefereixen que Escòcia continuï dins la Unió abans que el Regne Unit romangui a la UE. Per contra, el 32% escullen seguir a Europa abans que se'n vagin els escocesos.

LA FRASE

Els conservadors i els independentistes estan encallats en el passat
Kezia Dugdale
LÍDER LABORISTA ESCOCESA

LES XIFRES

47
per cent
de suport a la independència registren els darrers sondejos efectuats a Escòcia.
68
per cent
dels britànics prefereixen Escòcia dins la Unió, abans que el Regne Unit dins la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona