Política

Una llei per superar el TC

La cimera de govern, partits, municipis i entitats pacta fer un nou text legal urgent que agrupi mesures socials vigents i suspeses

Demanen als bancs que “no s'aixequin de la taula”

El nou text es vol tenir a final de mes i es tramitarà per la via ràpida
Alguns alcaldes convocaran demà una concentració a la delegació

Que el govern espanyol i el TC suspenen la llei? Doncs cap problema, se'n redacta i aprova una altra. És el principal acord que es va adoptar ahir en la cimera convocada pel govern amb tots els partits parlamentaris, els principals alcaldes i associacions municipalistes de Catalunya, les entitats socials i els sindicats per veure com es fa front a la suspensió parcial del TC de la llei 24/2015 d'emergència en habitatge i pobresa energètica, que divendres el govern estatal va acordar recórrer parcialment, en tots els articles referents als desnonaments.

La nova llei reescriurà les parts que seran suspeses, i també inclourà les que no han estat recorregudes, a més de fusionar altra normativa vigent en la matèria ara repartida en diversos textos legals, i que les entitats i ajuntaments es queixaven ahir que no ha estat implementada encara totalment, com ara la llei 18/2007 sobre el dret a l'habitatge. Tot plegat, amb l'objectiu de donar cobertura sobretot als mateixos municipis, els que han de fer front cada dia al problema dels ciutadans que no poden pagar les factures dels subministraments energètics o no poden pagar la hipoteca, i reclamen poder quedar-se a casa pagant un lloguer social més assequible. “Hi ha un ampli consens que cal un instrument legal nou per dotar els ajuntaments d'eines útils, ràpides i segures”, va dir el president Puigdemont a la sortida.

El desplegament de l'acord serà tan ràpid, de fet, que avui mateix han quedat per fer una primera reunió, per tal de redactar el nou text legal, tècnics del Departament de Governació, del grup promotor de la iniciativa legislativa popular d'on va sorgir la llei del 2015 i del Consell de l'Advocacia de Catalunya, amb la idea de tenir-ne un esborrany a punt a final d'aquest mes, per tal de regular “els drets dels catalans que el govern espanyol ha volgut limitar”. La intenció, segons el president, és que d'aquí en sorgeixi una proposició de llei de lectura única, és a dir, que assumeixin tots o la majoria dels partits, i no el govern, per tal que es pugui tramitar per la via ràpida, i amb la “màxima celeritat” que permetin els terminis legals i les qüestions tècniques. “Calen solucions ràpides”, exposava Puigdemont, que volia enviar un missatge de tranquil·litat “als col·lectius més vulnerables”, i sobretot després del temor expressat per bona part dels assistents que la suspensió parcial de la llei actual generi una “onada de desnonaments” que fins ara havia pogut aturar el text.

En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses assistents (de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Girona i Sant Cugat del Vallès), a més dels representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que van comparèixer junts en acabar la reunió, van fer una crida explícita a les entitats financeres per seguir treballant junts per trobar solucions negociades municipi per municipi, i “no aprofitin” la suspensió de la llei per desentendre-se'n, segons Xavier Amor, de l'FMC. “Instem els grans tenidors d'habitatge, les entitats financeres, que no s'aixequin de la taula”, resumia David Saldoni, de l'ACM, que valorava que la llei, aprovada al seu dia per unanimitat al Parlament, ha estat “útil”, per la qual cosa les entitats municipalistes seguiran “al peu del canó”, treballant de manera coordinada i oferint assessorament als municipis en cas de dubte mentre no es desplegui la nova norma.

Fusió de taules

Els ajuntaments, en tot cas, tindran ocasió avui mateix de plantejar la demanda directament als bancs, si és que hi assisteixen, en la reunió que s'ha convocat de la taula que resultarà de la fusió, pactada també ahir, de la taula de pobresa energètica –que no es troba des del desembre del 2014– i la de l'habitatge, dues eines impulsades al seu dia pel govern on també hi ha representades les entitats socials i les financeres per mirar d'arribar a acords en aquests àmbits.

En el mateix marc, a més, es podrà aprofundir en altres reivindicacions que els municipis van expressar ahir, com la necessitat de rebre més recursos per afrontar despeses impròpies però que ara molts cops han de cobrir, la voluntat de crear una comissió de seguiment de les actuacions acordades o la necessitat d'afrontar un debat sobre el futur pla nacional de l'habitatge.

A banda de tot plegat, alguns alcaldes, com el de Sabadell, Juli Fernàndez, van explicar que es convocarà demà, dijous, a les 12 del migdia, i a través de les entitats municipalistes, una concentració de càrrecs electes davant la delegació del govern de l'Estat a Catalunya, per tal de “fer arribar” el seu enuig al govern espanyol. La CUP, que havia demanat la simple ratificació de la llei recorreguda, ja ha convocat també una altra manifestació dissabte, a les cinc de la tarda a la plaça Universitat, per fer una crida a desobeir les sentències del TC, en el marc de la seva campanya Sense por.

LES FRASES

He traslladat el compromís explícit de deixar sense efectes pràctics la suspensió del TC
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
Volem adreçar un missatge en positiu als bancs, perquè seguim treballant estretament com ho estem fent
Xavier Amor
president de la federació de municipis de catalunya
Els municipis anem junts per fer el que hem fet fins ara, serem al costat de la gent amb llei o sense
David Saldoni
vicepresident de l'associació catalana de municipis

Suport dels grups, tret del PP

Tots els grups polítics van ser en la reunió, inclòs el PP català, que va carregar contra el govern perquè “deixi de jugar amb la misèria de la gent”. Abans d'entrar, el seu líder, Xavier García Albiol, ja havia qualificat la cimera d'“aquelarre” contra el seu partit, i havia alertat que “no es pot fer com si Catalunya fos Veneçuela i que puguin treure els pisos a la gent perquè sí”.

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, va demanar que “s'acabin les lluites judicials” i es trobin solucions “dins l'àmbit competencial” del govern. C's va registrar ahir una proposició de llei de mesures urgents per protegir els ciutadans amb problemes per accedir als subministraments. Miquel Iceta (PSC) va lamentar que el recurs “és un error” i “fa mal”, i es va oferir a col·laborar en la nova llei. Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot) va demanar que s'apliqui la normativa vigent i es donin fons als ajuntaments, i Jordi Turull, de Junts pel Sí, es va posar a disposició per aprovar amb celeritat la nova llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona