Política

El preacord de Colau amb la CUP s'eleva a 5,2 milions

La modificació pressupostària que avui es vota destina 2,3 milions a una renda femenina i 700.000 euros al carnet de ciutat

La dissolució dels antiavalots no queda plasmada en el document a ratificar

El principi d'acord assolit entre el govern d'Ada Colau i el grup de la CUP per desencallar l'aprovació de la modificació del pressupost de l'Ajuntament de Barcelona tindrà una repercussió econòmica de 5,2 milions d'euros. Així s'explicita en un document que posa negre sobre blanc a aquesta entesa circumstancial, i que ahir ja va circular de mà en mà pel consistori. Es tracta d'un full i mig sobri que detalla el moviment de partides pactat entre totes dues parts i que acompanya l'expedient que hauria de ser ratificat en el ple extraordinari que, a priori, s'ha de celebrar aquesta tarda. Tot plegat, però, s'ha d'escriure en condicional, ja que el sentit de vot dels cupaires –Colau necessita, com a mínim, una abstenció– s'havia d'acordar en la reunió de la seva mesa política que es va fer ahir al vespre. I, a l'hora de tancar aquesta edició, se'n desconeixia el veredicte.

El document recull cinc de les deu propostes o “pedalades” que la formació anticapitalista havia fixat com a condició per a l'acord, i que també estaven incloses en el programa electoral de BComú. Una és la creació d'un “carnet de ciutat” perquè els immigrants sense papers puguin accedir, per exemple, a l'empadronament. Se li han assignat 700.000 euros en dues partides. Igualment també se n'ha habilitat una de 93.104 per iniciar un procés de remunicipalització de determinats serveis municipals que ara estan externalitzats. Es començarà pels punts d'assessorament (PIAD'S) a dones i, de cara a l'any vinent, s'ampliarà al servei d'atenció per a víctimes de violència domèstica.

Els ajuts pel lloguer, que ja tenien consignats 20 milions, s'ampliaran en dos milions més, i es destinaran 100.000 euros a fer un estudi per detectar els pisos buits que hi ha a Barcelona.

Un altre punt que plantejava la CUP era la implantació d'una renda universal femenina. Aquí s'ha arribat a una solució intermèdia amb el govern, que consisteix a reservar 2,3 milions a ajuts per a famílies monoparentals, dones de més de 65 anys i de menys de 64 que percebin la pensió d'invalidesa.

Una altra petició central que havia formulat l'esquerra independentista era la dissolució de la unitat d'antiavalots de la Guàrdia Urbana. En tant que decisió més política que de números, la modificació del pressupost no en diu ni piu. Una altra cosa és el que hagin acordat el govern i CUP; sobre això el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va recordar ahir que el pròxim mes de maig s'ha d'aprovar un nou pla director del cos policial. I allà és on es concretarà tota decisió. I, sobre això, Pisarello va recordar que la posició que històricament ha defensat l'executiu és que la unitat desaparegui.

LA FRASE

El govern té la convicció que les funcions d'antiavalots no són pròpies de la Guàrdia Urbana
Gerardo Pisarello
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

CiU qualifica l'entesa de “xarlotada”

Anticipant-se al debat en ple que s'hauria de produir avui, la regidora del grup de CiU Sònia Recasens va qualificar ahir de “xarlotada” el preacord assolit entre Colau i la CUP en matèria pressupostària. L'edil va criticar “el vodevil” en què, a parer seu, s'ha convertit la negociació per pactar aquesta ampliació dels comptes i el resultat final obtingut. “El preu de la CUP és de només 5,2 milions d'euros”, va manifestar Recasens, que també va deixar entreveure que alguns dels punts consensuats, com el carnet de ciutat, no tenen el beneplàcit del PSC, que ha anunciat el seu suport als comptes. En la mateixa línia, també va censurar la dependència de l'executiu local respecte dels anticapitalistes. “Barcelona està en mans de la CUP, i això no és bo”, va etzibar. Al seu torn, Alberto Fernández Díaz (PP) va qualificar de “disbarat” la instauració d'aquest carnet adreçat als immigrants sense papers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat