Política

Mundó acusa l'Estat de suspendre l'autonomia “per la porta del darrere”

El conseller de Justícia alerta que l'autogovern i les finances de la Generalitat estan “intervingudes de facto”

Aposta perquè el Parlament continuï donant resposta als problemes de la gent malgrat que el TC hagi tombat 30 lleis de la Cambra

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha retret al govern espanyol haver volgut aplicar l'article 155 de la Constitució per “suspendre per la porta del darrere l'autonomia de Catalunya”. “Tenim l'autogovern i les finances intervingudes de facto”, ha denunciat.

En el marc d'una interpel·lació aquest dijous al Ple del Parlament, Mundó ha lamentat que els grans partits espanyols hagin fet servir els tribunals per aconseguir els seus objectius polítics.

En particular ha acusat el govern del PP d'haver contribuït “com ningú” a la judicialització de la política i d'haver traslladat als tribunals la seva “incapacitat de donar respostes polítiques”. Una situació que, segons ell, ha portat les cúpules judicials a estar “incòmodes” perquè saben que darrere no hi ha una justificació jurídica sinó una eina més per no afrontar obligacions polítiques.

El titular de Justícia ha fet un repàs de les lleis que el govern espanyol ha portat al TC, des de la llei d'igualtat efectiva, l'impost als pisos buits, l'emergència social, els horaris comercials, les grans superfícies, el codi de consum i la llei d'acció exterior, entre d'altres.

En total, l'alt tribunal ha tombat una trentena de lleis que han arribat al TC de la mà del PP. Un fet que demostra, segons Mundó, que el sistema polític espanyol és “incapaç de resoldre la situació política a Catalunya”.

“Amb les anul·lacions del TC, el govern espanyol ha volgut aplicar l'article 155 de la Constitució i suspendre per la porta del darrere l'autonomia de Catalunya. El que fan els 135 diputats del Parlament, ho desfan sistemàticament els 12 jutges del TC”, ha alertat. Mundó ha afegit que Catalunya no només té l'autogovern suspès de facto sinó que també té “les finances intervingudes de facto”, ja que el govern espanyol és qui acaba fent els pressupostos de la Generalitat i després encara l'assenyala pels incompliments.

El conseller ha emplaçat els ciutadans a decidir “si es resignen a aquesta situació d'abús de les institucions espanyoles o ho canvien”.

Malgrat que el tC ha suspès 30 lleis del Parlament, ha apostat perquè la cambra catalana continuï donant resposta als problemes de la gent perquè, segons ell, amb la judicialització de la política, el govern espanyol “s'emporta per davant els drets socials de Catalunya i aprima l'autogovern”.

En aquest sentit, ha afirmat que “cap tribunal podrà anul·lar la voluntat de la gent quan s'expressi a les urnes” i ha animat a deixar enrere un Estat que “dedica més esforços a anul·lar lleis que a donar resposta a les emergències socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona