Política

L'SNP frega la majoria absoluta

Els independentistes escocesos aconsegueixen 63 dels 129 escons del Parlament de Holyrood

Els conservadors guanyen 16 escons respecte dels anteriors comicis i prenen la segona posició als laboristes, que en perden 13

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha guanyat les eleccions al Parlament d'Escòcia per tercera vegada consecutiva. La formació liderada per Nicola Sturgeon ha aconseguit 63 escons i es queda a només 2 de la majoria absoluta, uns resultats que ha qualificat d'“històrics”.

Els independentistes perden sis escons respecte dels comicis de 2011 però es mantenen com la primera força del Parlament de Holyrood amb més del doble d'escons que el Partit Conservador.

Els tories pugen 16, fins als 31, i obtenen el seu millor resultat des del 1992. Els conservadors prenen així la segona posició als laboristes, que pateixen la pitjor davallada en més d'un segle amb la pèrdua de 13 escons, des dels 37 del 2011 fins a 24 escons.

Els Verds obtenen 6 escons, un més que els liberal demòcrates, i es converteixen en la quarta força parlamentària.

L'SNP consolida així els bons resultats obtinguts a les eleccions generals del Regne Unit de l'any passat, on es van convertir en la tercera força a la Cambra dels Comuns amb 56 dels 59 escons corresponents a Escòcia. Sturgeon ha afirmat que la seva formació “ha fet història” a l'aconseguir el seu tercer mandat des de 2007 i s'ha compromès a “governar pensant en els interessos de tothom”. Sturgeon ha qualificat l'esfondrament dels laboristes de “sorprenent”.

La líder del partit laborista a Escòcia, Kezia Dugdale, ha entomat els resultats i ha admès que la “derrota és dolorosa però no és el final del partit”. Segons ella, ara cal centrar-se “en polítiques de futur i no en arguments passats”, en una clara referència a l'SNP i a la possibilitat que se celebri un segon referèndum independentista. “Els laboristes seguirem batallant per assegurar-nos que els poders d'aquest nou parlament s'utilitzen per revertir les retallades i aturar l'austeritat”, adverteix Dugdale.

Ruth Davidson, líder del partit conservador escocès, també s'ha referit a la possibilitat d'un segon referèndum a Escòcia i ha avisat l'SNP que “la decisió que van prendre els escocesos” a la consulta independentista l'any 2014 “no serà ignorada”.

Els escocesos voten dues llistes, una per elegir al seu diputat de circumscripció, i pràcticament tots seran de l'SNP. L'altra és una llista de partit per repartir proporcionalment la resta de cadires del Parlament de Holyrood.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona