Política

El TC anul·la la Llei valenciana de règim econòmic matrimonial

L'alt tribunal argumenta que la Generalitat no ha demostrat la vigència prèvia a la promulgació de la CE

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la Llei valenciana de règim econòmic matrimonial, aprovada el 2007, en considerar que la Generalitat Valenciana no té competències en aquesta matèria “en no haver acreditat l'existència del costum vigent que li serveixi de suport per al desenvolupament del seu dret civil propi”. Segons la sentència que ha fet pública aquest divendres el TC, el ple estima el recurs presentat pel govern espanyol apel·lant a l'article 149.1.8 de la Constitució Espanyola (CE) i per no haver demostrat la vigència prèvia a la promulgació de la CE. La resolució està signada amb data del 28 d'abril, amb la magistrada Encarnación Roca com a ponent i compta amb el vot particular del magistrat Juan Antonio Xiol.

La sentència explica que l'Estat té atribuïda, amb caràcter general, la competència exclusiva en matèria de legislació civil, segons l'article 149.1.8 de la CE, que també fixa, com a límit a aquesta competència exclusiva de l'Estat, el “respecte” a la facultat de les autonomies de “conservar, modificar i desenvolupar els drets civils, forals especials allà on n'hi hagi”. Així mateix reconeix a la Generalitat Valenciana la competència exclusiva en relació amb la” conservació, desenvolupament i modificació del Dret civil foral valencià “però la limita al fet que les normes formaren part del seu llegat jurídic en el moment de l'entrada en vigor de la Constitució i també als usos i costums acreditats. “Quedant vetat crear un Dret civil ‘ex novo'”, assenyala la sentència que remarca que no hi ha prou amb l'existència d'una possible connexió entre els antics i derogats Furs del Regne de València i les institucions econòmic-matrimonials regulades a la llei de Règim econòmic matrimonial sinó que “el que havia de provar-se, i no s'ha fet, és la pervivència dels costums”. En aquest sentit, el TC diu que, a diferència dels arrendaments històrics agraris, que sí estan reconeguts per la llei, no s'ha acreditat la vigència de costums.

Al respecte dels Furs remarca que la preexistència “no s'ha de valorar més amb referència a qualsevol coordenada temporal, com es pretén des de la comunitat autònoma, sinó molt precisament en el moment de l'entrada en vigor de la Constitució, sense que siga lícit, remuntar-se a qualsevol altre moment anterior”. En no complir-se els requisits establerts per l'art. 149.1.8 CE per al reconeixement de la competència el ple declara la inconstitucionalitat dels articles impugnats (. 15, 17.2, 27.2, 30, 33, 37, 39, 42, 46, 47 i 48 LREMV) i, per connexió l'estén a resta de normes que integren la regulació del règim econòmic matrimonial valencià.

L'anul·lació no afecta les situacions ja consolidades. Amb tot, el pronunciament del TC, en vigor després que siga publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), no afectarà a les situacions jurídiques consolidades i els valencians seguiran regint-se pel mateix règim econòmic matrimonial que hagués governat les seves relacions, tret que la seva voluntat sigui manifestada mitjançant les oportunes capitulacions. La llei anul·lada aplicava la llibertat d'elecció del règim econòmic matrimonial però preveia que si no hi ha res establert prèviament el règim aplicable sigui la de separació de béns.

Vot particular

Al seu vot particular el magistrat Juan Antonio Xiol considera que el recurs del govern espanyol no hauria d'haver estat estimat i que no tindria sentit que l'article 149.1.8 de la Constitució parli d'actualitzar drets forals “si no és que estan vigents” perquè si estiguessin vigent “no parlaríem d'actualitzar o recuperar sinó de conservar”. En relació amb els antecedents dels usos, Xiol defensa que la llei estableix una relació de connexió entre la llei i els drets forals, i no antecedents. Es tracta de la primera sentència sobre les tres llei del Dret Civil valencià que el govern espanyol té recorregudes. Al recurs contra la llei de règim econòmic matrimonial s'uneix el recurs contra la llei valenciana de custòdia compartida, del 2011, i la llei d'unions de fet, del 2012, pendents encara d'una resolució per part del Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona