Política

IU demana entre vuit i dotze diputats per aliar-se amb Podem

Les dues formacions topen en l'elaboració de les llistes electorals

El partit de Garzón va obtenir dos escons el 20-D

Izquierda Unida (IU) tornarà a consultar als seus militants i simpatitzants l'acord a què finalment arribi amb Podem per presentar-se conjuntament a les eleccions del 26 de
juny, segons va aprovar ahir el consell polític federal del partit liderat per Alberto Garzón. A més, va avalar el seguiment de les negociacions perquè es tanqui una aliança que li permeti aconseguir, com a mínim, una sisena part dels escons que obtingui l'aliança, és a dir, entre vuit i dotze diputats.

IU va defensar ahir una configuració de les llistes amb “generositat” i “altura de mires” i, per això, demana una correspondència en escons d'una sisena part. Cal recordar que el 20-D Podem va obtenir 69 escons i IU, només dos. La consulta de la formació de Garzón podria coincidir amb la ja convocada per Podem per dimarts i dimecres, quan també convoqui les seves bases pel pacte amb IU.

El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, va reconèixer ahir que l'elaboració de les llistes electorals és, ara per ara, el principal escull entre les dues formacions per arribar a un acord. Echenique va explicar que, de moment, l'oferta realitzada pel seu partit no li sembla “suficient” a IU, però va subratllar que seguiran treballant per arribar a un pacte. El secretari d'organització de Podem va desvelar que han proposat entre les dues cambres catorze escons per a IU: nou per al Congrés i cinc per al Senat. Les distàncies, doncs, no semblen grans a hores d'ara.

El secretari d'organització d'IU, Adolfo Barrena, va considerar ahir com a “no acceptable” la proposta realitzada per Podem. “És un petit entrebanc, però jo no sóc dels que es rendeix fàcilment, així que seguirem treballant en els pocs dies que queden abans que es compleixi el termini legal per arribar a un acord”, va assenyalar ahir Echenique en declaracions als mitjans de comunicació.

Les dues formacions disposen fins al 13 de maig –divendres que ve– per arribar a un acord, ja que aquest dia és quan es tanca el termini per registrar coalicions al Ministeri de l'Interior.

“S'està forjant un acord reeixit”

El portaveu parlamentari d'IU, Alberto Garzón, va demanar ahir que la negociació entre la seva formació i Podem avanci al marge del “soroll legítim” que poden causar els “mitjans de comunicació, ja que s'està forjant un acord reeixit” per l'Estat. Per la seva part, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va afirmar que si les converses arriben a port “hi pot haver canvis substancials al país”. Lara va apel·lar a la generositat per tancar un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona