Política

Estira-i-arronsa per l'IRPF

El president descarta apujar l'impost a les rendes altes però ERC manté el torcebraç i insisteix que s'ha de sospesar

L'avantprojecte de la llei d'acompanyament no ho inclou

L'estira-i-arronsa entre CDC i ERC per una possible pujada del tram autonòmic de l'IRPF a les rendes altes recrua dins del govern. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va intentar tancar ahir el debat assegurant que l'executiu treballa perquè no hi hagi cap retoc sobre les rendes del treball en la llei d'acompanyament del pressupost. Però els d'Oriol Junqueras mantenen el torcebraç i insisteixen que és una mesura a sospesar per diverses raons. Primer, per fer que l'impost sigui més just i progressiu i, segon, perquè JxSí necessita la CUP per tirar endavant els comptes. La prioritat per als republicans és abaixar l'impost sobre les rendes mitjanes i baixes, que per sota dels 35.000 euros està sensiblement per sobre de la mitjana espanyola, i no volen tancar la carpeta després que el Parlament va aprovar durant el ple d'emergència social una resolució de la CUP, amb els vots de JxSí, que emplaçava l'executiu a estudiar-ne la implementació.

El Departament d'Economia ha enllestit un estudi que contempla desenes de models possibles per modificar el tram autonòmic de l'IRPF i que constata que, mentre les rendes més baixes estan molt per sobre de la mitjana, les altes, superiors als 110.000 euros anuals, es troben per sota de la mitjana estatal. És per això que des de la conselleria de Junqueras assenyalen que hi ha marge per introduir modificacions que milloren el repartiment injust de la càrrega impositiva i que podrien tenir efectes diversos sobre la recaptació, en funció de l'opció concreta per la qual apostés l'executiu.

Puigdemont, tanmateix, va ser taxatiu en un auditori farcit d'empresaris, en la cloenda de la jornada Nous temps, nous reptes per a l'empresa organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció, Zona Mediterrània i Deloitte: “No estem en aquest escenari. Esperem que serem tots prou capaços i hàbils i hi haurà la justa correspondència per resoldre el problema de finançament sense haver de recórrer ni tocar l'IRPF ni a imaginar noves figures impositives.”

Unes hores abans, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, havia apuntat que el govern estudia canvis puntuals per optimitzar la recaptació tributària, tot i que descartava una pujada d'impostos a l'engròs. “Si volem reduir el dèficit per dependre menys del FLA i fer més despesa social i alhora tenir una rebaixa generalitzada d'impostos, això és la quadratura del cercle, i el cercle és rodó”, va sentenciar.

Per ara, la modificació de l'IRPF no figura a l'avantprojecte de la llei d'acompanyament del pressupost.

El govern no va abordar en la reunió d'ahir la qüestió, que aflora en un context de complicades negociacions amb la CUP i en plena precampanya de les eleccions espanyoles del 26-J, a les quals els dos socis de JxSí concorren per separat. Així ho va assegurar la portaveu de l'executiu, Neus Munté. “No n'hem parlat perquè no hi ha cap desacord”, va sentenciar, minimitzant les diferències i subratllant que el programa electoral de JxSí no incloïa apujar l'IRPF a les rendes més altes sinó que prioritza la rebaixa en les més baixes. Una proposta que, tanmateix, va suggerir que no està sobre la taula tenint en compte els efectes que provoca sobre les arques catalanes el sistema de finançament. També sobre el finançament, però en aquest cas sobre el pacte fiscal, Puigdemont va assenyalar que n'acceptaria una consulta que l'inclogués si hi figura la independència com a opció. CDC té molt clar que els marges per incrementar la recaptació són escassos. Munté els va limitar al medi ambient, un àmbit on l'executiu ha buscat figures impositives tenint en compte que el govern espanyol ha bloquejat al TC totes les altres vies alternatives que havia explorat el govern, com ara l'impost sobre els dipòsits bancaris o els pisos buits.

La CUP, a més, exposarà demà en una conferència els grans eixos que considera que hauria de contenir un pressupost “de ruptura”, unes conclusions que el consell polític i el GAP de la formació anticapitalista van compartir en la reunió de diumenge a Manresa. El portaveu adjunt de JxSí al Parlament, Roger Torrent, va apuntar que les converses amb la CUP sobre els comptes són “positives i constructives”, tot i que es troben en una fase “molt inicial” de definició de línies mestres, i que no han entrat encara en el detall dels ingressos i despeses.

La resta de l'oposició va criticar el debat governamental sobre l'IRPF. C's va titllar de “contradictòries” les declaracions de l'executiu i es va manifestar en contra de l'increment. CSQP va acusar CDC i ERC de fer “teatre” amb l'IRPF quan l'avantprojecte del govern sobre la llei d'acompanyament dels comptes, que està pendent del dictamen del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, no inclou la modificació. “Han aixecat una cortina de fum i boira perquè no se sàpiga exactament què volen fer i s'entretenen en declaracions i contradeclaracions”, va censurar el seu portaveu parlamentari, Joan Coscubiela.

LES FRASES

No hi ha d'haver pujades d'impostos per cobrir mancances del sistema de finançament
Carles Puigdemont
president de la generalitat
No hi ha cap proposta per incrementar els trams alts ni per reduir els baixos de l'IRPF
Neus Munté
vicepresidenta del govern
Poden haver-hi canvis petits en l'IRPF que permetin optimitzar els recursos pressupostaris
Pere Aragonès
secretari d'economia

El ple de la pobresa i el jurament no delictiu

El 20 de maig

La portaveu del govern, Neus Munté, va explicar ahir que l'executiu català i els grups parlamentaris es reuniran el divendres 20 de maig per analitzar el grau de compliment de la Generalitat sobre les resolucions aprovades en el ple de pobresa. Munté va precisar que també hi participaran representants dels agents socials, i servirà per “rendir comptes del compliment dels acords”. Va afegir que s'han celebrat ja dues reunions sobre l'elaboració de la nova llei d'emergència social que va anunciar Puigdemont, en què hi participen membres del govern, d'associacions i del Consell de l'Advocacia Catalana.

Promesa correcta

El Tribunal Superior (TSJC) ha desestimat la denúncia presentada per la Unión Cívica Española contra el president Puigdemont i els càrrecs de govern, pels delictes de prevaricació i desacatament, per haver promès el càrrec sense citar l'“acatar la Constitució i lleialtat al rei”. Pel mateix tribunal, aquests juraments “no tenen cap rellevància penal” i afegeixen que la norma vigent no té una fórmula concreta de jurament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona