Política

política catalana

pressupostos

El govern estova la divergència

Puigdemont i Junqueras acosten posicions per introduir una rebaixa de l'IRPF a les rendes baixes i deixen les discrepàncies per al tràmit parlamentari

CCOO i UGT demanen més aportació de les altes

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras acosten posicions sobre la reforma del tram autonòmic de l'IRPF. Segons diverses fonts del govern, durant la reunió que van tenir després de la trobada setmanal del consell executiu i com a colofó d'anteriors contactes telefònics durant el cap de setmana i el viatge oficial del president a Londres, Puigdemont i Junqueras van convenir en la necessitat de rebaixar les discrepàncies públiques i posar el focus en el consens: la reducció de l'impost sobre la renda provinent del treball, sobretot en els trams més baixos que, de fet, inclou el programa electoral de JxSí. L'abast de la reforma és el que, per ara, està per concretar.

CDC i ERC coincideixen que es pot modificar la càrrega de les rendes més baixes: les de per sota de 17.700 euros que, a més, tenen un impacte més petit en la reducció d'ingressos que patiria l'executiu. Els republicans, però, defensen que la modificació també arribi, ni que sigui simbòlicament, a les classes mitjanes. L'acord es vehicularia per la via d'esmenes durant el tràmit parlamentari, tot i que algunes fonts apunten la possibilitat que, si es concreta a temps, s'introdueixi en el projecte de la llei d'acompanyament del pressupost, que el consell executiu podria aprovar dimarts vinent. Ara per ara, a l'avantprojecte de llei no hi és, i el consens governamental és deixar les discrepàncies per al tràmit parlamentari on, a més, JxSí haurà de pactar amb la CUP per tirar endavant els comptes. És aquí on tornarà a aflorar la discussió sobre les rendes altes. La formació anticapitalista va reiterar la seva exigència. “El que demanem és que es retornin els tipus impositius de l'època del tripartit. Res innovador ni nou”, va dir Eulàlia Reguant, que va censurar el “soroll” i els “posicionaments que intoxiquen el debat per interessos electorals” i que fan més difícil una negociació ja complicada de per si.

Contaminació electoral

Segons admeten tant els convergents com els republicans, el 26-J ha contaminat les divergències del govern sobre la modificació de les rendes altes, amb contundents intervencions també del més que probable candidat de CDC als comicis, Francesc Homs. D'acord amb les previsions del Parlament, el debat a la totalitat del pressupost serà la vigília de l'inici de la campanya, però tant l'aprovació dels comptes com el previ període d'esmenes (on es materialitzaran els acords o desacords) arribaran després de les espanyoles. Si no hi canvis, el 20 de juliol s'haurien d'aprovar els comptes. En cas que això no sigui possible, la portaveu del govern, Neus Munté, va descartar que hi hagi eleccions a la tardor.

COOO i la UGT es van sumar ahir al clam republicà defensant que cal que les rendes altes facin una aportació “més equitativa” i, per tant, superior. Ho feien en un vot particular en el dictament sobre l'avantprojecte de la llei d'acompanyament del Consell de Treball Econòmic i Social. Els de Junqueras insisteixen a modificar les rendes altes tenint en compte que estan per sota de la mitjana estatal, mentre que les mitjanes i baixes estan per sobre representen la majoria de la població. Un 90% té rendes inferiors als 36.000 euros, insisteixen a Economia. En una jornada a Sabadell organitzada per la Fundació per la Indústria, Puigdemont va defensar la necessitat de tenir una mirada àmplia a l'hora de debatre mesures com un eventual augment dels impostos. Unes declaracions interpretables com un gest a ERC.

Un altre dels punts sensibles és sobre quin exercici s'aplicarà la modificació en el tram autonòmic de l'IRPF. Tot i que seria viable aplicar-lo aquest any, des del govern apunten que la lògica financera portaria a fer-la efectiva durant el següent, respectant l'any natural.

En l'estudi que ha fet Economia sobre la qüestió, seguint el mandat parlamentari del ple sobre l'emergència social, es contemplen 36 models. La reforma sobre les rendes baixes es pot compensar per altres vies que no siguin modificar les altes. CDC posa el focus en els tributs mediambientals. Des de la conselleria de Junqueras apunten que es podia equilibrar amb la previsió d'increment de l'activitat econòmica.

LES FRASES

A la reunió del govern d'avui no s'ha tractat de cap proposta d'increment de l'IRPF. La llei de mesures no inclou cap increment
Som plenament conscients d'aquesta pressió fiscal i estudiem el sistema en el seu conjunt
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN

Fusió de pobresa i desnonaments

Un sola taula batejada com a taula d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica encararà a partir d'ara les mesures concretes urgents necessàries per donar cobertura a les persones afectades per desnonaments i situacions de vulnerabilitat energètica. Així ho va aprovar ahir el govern seguint una resolució del Parlament que instava a unificar els mecanismes de participació social i institucional en els dos àmbits. La taula d'emergència estarà presidida per la persona titular del departament competent en habitatge i hi haurà representants d'Afers Socials i Empresa, l'Ajuntament de Barcelona, les entitats municipalistes, el Col·legi d'Advocats, entitats sindicals i empresarials, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), entitats financeres, empreses subministradores d'energia i entitat socials. Tant des de la PAH com de la Taula d'Entitats dels Tercer Sector s'havien queixat perquè les taules feia més d'un any que no es reunien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
política

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona