Política

internacional

successos

Tragèdia aèria al Mediterrani

Un avió comercial que feia la ruta París-el Caire cau al mar amb 66 persones a bord

Egipte apunta la hipòtesi d'un atemptat

Dubtes de si unes restes flotants pertanyen a l'aparell

Un avió de la companyia EgyptAir que cobria el trajecte entre París i el Caire amb 66 persones a bord es va estavellar dijous a la matinada al mar Mediterrani, després d'haver desaparegut dels radars dels controladors. Unes restes similars a les d'una aeronau van ser localitzades a prop de l'illa grega de Creta ahir a la tarda, però al tancament d'aquesta edició les autoritats gregues i les egípcies no es posaven d'acord en si les restes corresponien a l'aparell d'EgyptAir.

Les raons que van fer caure la nau a l'aigua també continuaven sent desconegudes, malgrat que el ministre d'Aviació Civil egipci, Sherif Fathi, va apuntar a un atac terrorista com la causa més plausible de la tragèdia. “No podem descartar cap hipòtesi, però la probabilitat que hagi estat un atac terrorista és més gran que la d'un error mecànic”, va asseverar, abans d'afegir que els serveis d'intel·ligència francesos, grecs i egipcis treballen per esbrinar el cas. Ahir al vespre s'hi van sumar tres investigadors de l'agència francesa de seguretat aèria i un conseller tècnic d'Airbus.

Al març, un altre avió d'EgyptAir que volava des d'Alexandria va ser segrestat per un pirata aeri, que va acabar aterrant a Xipre i entregant-se a les autoritats. En una compareixença davant l'Assemblée Nationale francesa de fa deu dies que va transcendir ahir, el director general de Seguretat Interior de França, Patrick Calvar, va alertar que Estat Islàmic prepara una gran campanya d'atacs terroristes en territori francès. Tot i així, EI no va fer menció de cap avió en el seu butlletí radiofònic diari durant el dia d'ahir, ni cap reivindicació. La posició oficial del govern francès, ben entrat el vespre d'ahir, continuava sent “evitar tota especulació”.

Eritrea, Egipte, Tunis

L'A320 sinistrat ahir tenia 13 anys d'antiguitat, i el dia de l'accident havia passat per Eritrea, Egipte i Tunis abans d'emprendre el trajecte de París cap al Caire, que no arribaria a completar. A la tarda, restes que semblaven correspondre's amb les de l'avió van ser descobertes al llarg de les illes de Creta i Kàrpathos, 80 quilòmetres al sud d'on es va perdre el senyal amb la nau, per part d'un avió egipci.

Els vaixells enviats a la zona per verificar la informació van confirmar que es tractava de les restes de l'avió, segons va anunciar la companyia, citant el Ministeri de l'Aviació Civil egipci i precisant que les restes corresponien a armilles salvavides i trossos de plàstic que flotaven al mar. Al vespre, però, unes 17 hores més tard que es perdés contacte amb l'avió per primera vegada, les autoritats gregues van desmentir que la descoberta de restes fossin ni tan sols d'avió.

L'Airbus 320 d'EgyptAir havia sortit de l'aeroport parisenc Charles de Gaulle amb destinació al Caire a les 23.20 de dimecres. Va desaparèixer dels radars a les 2.45 de la matinada de dijous, quan sobrevolava el Mediterrani i vint minuts després d'haver deixat enrere l'espai aeri grec. El pilot ja no havia respost a l'avís rutinari dels controladors per informar que abandonava un espai aeri i entrava en un altre. Segons va informar ahir el controlador, en la darrera comunicació amb la torre, el comandant no havia assenyalat cap problema i s'havia mostrat alegre. Posteriorment, després de fer diversos intents de tornar a establir contacte amb la nau, el controlador va donar la veu d'alarma i es va assenyalar l'avió com a desaparegut.

Segons va explicar el ministre de Defensa grec, Panos Kammenos, l'avió va caure violentament 6.700 metres, virant de forma brusca dues vegades, primer 90 graus a l'esquerra i després 360, una volta sencera, cap a la dreta. El senyal amb la nau es va perdre quan es trobava a una altura de 3.000 metres. Els 56 passatgers de l'aparell eren de 12 nacionalitats diferents, la majoria francesos (15) i egipcis (30), als quals s'hi ha d'afegir tres guàrdies de seguretat i set tripulants.

LA XIFRA

6.700
metres
va caure l'Airbus 320 d'EgyptAir sinistrat ahir a la matinada quan acabava d'entrar a l'espai aeri egipci.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona