Política

El govern valorarà la via del referèndum passat el 26-J

ICV trasllada a Puigdemont la seva proposta de “reconstruir consensos amplis” al voltant del dret a decidir

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els coordinadors d'ICV, Marta Ribas i David Cid, s'insten a tornar a parlar de la possibilitat d'un referèndum un cop hagin passat les eleccions del 26-J. En la reunió que van mantenir ahir, durant una mica més d'una hora, els ecosocialistes li van plantejar la seva proposta de “tornar a teixir espais de consensos grans respecte al referèndum”. “La resposta expressada pel president és d'avaluar-ho després del cicle electoral”, va afirmar Ribas. “El 26-J pot obrir una finestra d'oportunitat, pot desempatar la situació de bloqueig que pateix Catalunya”, va reblar Cid.

En aquest sentit, la portaveu del govern, Neus Munté, va confirmar que el govern valorarà la via del referèndum passades les eleccions estatals. “El govern mai l'ha descartat; fins avui, és el govern espanyol el que l'ha descartat”, va assenyalar. Al mateix temps, el fet de deixar aquesta porta oberta al referèndum “no desqualifica el full de ruta que aquest govern defensa”, va recordar, i va demanar, també, “respecte per al full de ruta” de l'executiu de Puigdemont.

La proposta d'ICV planteja recuperar el Pacte Nacional per al Dret a Decidir, reformulant-lo i fent-lo avançar cap a un acord pel referèndum. Al seu moment, i arran de la gestió de la consulta del 9-N, els ecosocialistes van considerar que aquell pacte nacional havia quedat instrumentalitzat només per l'opció independentista. Cid va tornar a remarcar que el dret a decidir aglutina un 80% de la ciutadania.

La nova coordinadora d'ICV va qualificar la reunió amb el president de la Generalitat de “cordial”. A banda de la qüestió del referèndum, ICV també va exposar la seva posició sobre el pressupost. Així, van demanar un “gir en la fiscalitat” aplicada fins ara per l'anterior govern convergent. ICV reclama una “fiscalitat justa, que s'explorin totes les vies possibles de fiscalitat progressiva, que s'incloguin partides necessàries per a allò que es va aprovar en el ple d'emergència social”. En concret, en nom del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, la també diputada Ribas va assegurar que només donaran suport a “canvis en els impostos que tenia el govern de Mas”: és a dir, en l'IRPF, l'impost de patrimoni i el de successions. “Aquí hi ha marge i és un marge important”, va subratllar.

En la seva compareixença posterior, Munté va assegurar que el pressupost que avui presentaran no inclou cap increment en els trams de l'IRPF i que no hi ha marge per fer-ho en el cas de l'impost de successions i el de patrimoni. Malgrat això, la portaveu de l'executiu en va defensar el seu contingut social. A més, es va mostrar “convençuda” que podran “tancar el pressupost amb la CUP”, i va restar així importància a la resolució cupaire del cap de setmana. També va precisar que no tanquen la porta a “negociar amb la resta de formacions polítiques”. Sobre unes hipotètiques noves plebiscitàries, l'executiu no es planteja “noves eleccions” en aquesta “legislatura excepcional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona