Política

La CUP planta Junqueras per l'actuació policial a Gràcia

L'esquerra anticapitalista fa evident el seu enuig i evita valorar el pressupost

Junts pel Sí queda sense més suports després que la resta de grups avanci que l'esmenarà a la totalitat

La resposta policial dels Mossos d'Esquadra a la manifestació en protesta pel desallotjament del Banc Expropiat al barri de Gràcia va tenir ahir conseqüències polítiques. Visiblement enfadada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va assistir el matí a l'acte protocol·lari en què el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va lliurar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'esborrany de la llei. Deu minuts després la diputada anticapitalista va marxar del despatx d'audiències i va rebutjar participar en la presentació dels comptes als portaveus dels grups parlamentaris.

Ja a la tarda, fins a vuit diputats de la CUP van aparèixer a la sala de premsa per denunciar “l'agressió policial” i les raons que van portar al desallotjament del Banc Expropiat. “Ni l'entenem ni el compartim”, va assegurar la diputada Mireia Vehí després de reivindicar “el compromís social” del local amb el barri, tasca que, va recordar, havia estat reconeguda ahir per l'exalcalde Xavier Trias.

Però si el desallotjament no va agradar a l'esquerra independentista, la resposta policial als aldarulls de la nit va acabar d'enervar l'esquerra anticapitalista, que, feia dos dies, havia rebut el missatge de les bases perquè es “deslliurés de l'acord amb Junts pel Sí”. Fins al punt que ahir mateix va demanar la dimissió del director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, i la dissolució dels antidisturbis, la Brimo. “Hem retrocedit dos anys, quan va tenir lloc el conflicte de Can Vies”, va lamentar la diputava. “Pensàvem que ja havia quedat clar que la resposta a un conflicte polític mai no podia ser policial.”

Tot i que els diputats no van voler vincular directament aquesta petició amb la negociació del pressupost, la diputada Vehí sí que va explicitar que “el que va passar ahir condiciona la política del país”. Veient aquesta “situació gravíssima”, la CUP no va considerar pertinent valorar els números. “Ja trobarem el moment”, es van limitar a indicar.

Amb tot, els antisistema ja fa dies que negocien els comptes amb Junts pel Sí i entre les demandes de l'esquerra anticapitalista hi ha l'elaboració d'una auditoria ciutadana sobre el deute de la Generalitat i partides econòmiques que demostrin que aquesta legislatura és extraordinària i posa fi al règim autonòmic per iniciar un procés constituent.

La resta de grups, en canvi, sí que van dedicar integrament la seva intervenció al pressupost i cadascun d'ells ja va avançar que hi presentaria una esmena a la totalitat, la qual cosa redueix el marge de maniobra de Junts pel Sí per tal de cercar nous pactes que puguin substituir la signatura amb la CUP a principi d'any per garantir l'estabilitat parlamentària i que va comportar la retirada d'Artur Mas.

Tant C's com el PP van acusar el govern de presentar uns comptes que prioritzen les estructures d'estat i van anunciar que estudiaran la constitucionalitat de les partides destinades a l'acció exterior i l'agència tributària, preveient la petició d'un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. “Analitzarem jurídicament les partides que tenen relació directa amb la ruptura”, va afirmar el portaveu del PP, Enric Millo, que va admetre que els comptes “són millors que els de l'any passat” però ho va atribuir a “la recuperació econòmica de l'Estat”. A C's, en canvi, no li va caldre estudiar els números per avançar el seu rebuig en considerar que és un pressupost “fet per acontentar la CUP”.

A l'altre cantó, Sí que es Pot i el PSC van qualificar els comptes de “continuistes” als dels governs d'Artur Mas. “Són d'un continuisme absolut per l'escassa credibilitat, la poca despesa social i la renúncia a crear noves mesures fiscals”, va afirmar el portaveu de Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que acusava Junqueras de “fer trampes” en la presentació dels números. Tant Coscubiela com la portaveu socialista, Eva Granados, van negar el caràcter social dels comptes calculant que preveuen 2.000 milions d'euros menys en despesa social que els del 2010. Granados també va acusar el govern de presentar uns números “desobedients amb el mandat del Parlament”, per no incloure les esmenes aprovades durant el ple de pobresa. “No hem vist el gir social d'ERC en la despesa”, va lamentar Granados.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA