Política

política catalana

pressupostos

Injecció especial a l'acció exterior i la hisenda pròpia

Creixen un 73% els fons per a la internacionalització catalana i la cooperació al desenvolupament

El desplegament de l'agència tributària rep 48,5 milions

Tot i que va evitar fer-hi especial èmfasi, com li reclama la CUP, el vicepresident Junqueras va destacar que els pressupostos també “ajuden al mandat de dur el país a la independència”. “Tenen sentit i vocació d'estat”, va resumir. Aquesta intenció es reflecteix sobretot en les partides dedicades a les anomenades estructures d'estat.

La que més creix és la dotació per a les relacions exteriors i la cooperació al desenvolupament, que passa dels 19,7 milions que s'hi destinaven l'any passat als 34,1 que s'hi reserven enguany, un 73% més. Sense entrar en gaires detalls, Junqueras ho justificava per un augment dels fons a la cooperació, i perquè tota l'activitat ara s'engloba dins d'una conselleria nova que “farà acció exterior que fins ara no es feia”. Entre les noves fites a treballar, en aquest camp es proposa implementar la llei d'acció exterior i impulsar iniciatives que permetin el coneixement directe de Catalunya en l'àmbit internacional, a més de reforçar les delegacions a l'exterior en coordinació amb les oficines sectorials. Igualment, es proposa generar sinergies amb l'acció exterior d'altres institucions i ens públics.

Un 35% més per a l'ATC

El desplegament de la hisenda pròpia també rebrà un impuls notable, amb un pressupost de 48,5 milions, un 35% més que els 35,9 de l'any passat. Amb aquests diners, tal com ja ha explicat el govern en els últims mesos, la intenció és reestructurar i redimensionar l'Agència Tributària de Catalunya amb la creació de 600 noves places, perquè pugui assumir totes les funcions per a les quals té competències, sobretot pel que fa a la recaptació de tributs propis i cedits, inclosos tots els procediments de recaptació executiva, molts dels quals encara assumia l'Estat fins ara. De fet, es preveu que el 60% dels deutes de la Generalitat en fase executiva, tret dels de Trànsit, els gestioni Tributs de Catalunya.

A banda, es proposa la creació d'una base de dades fiscals pròpia, el disseny de nous sistemes informàtics de gestió tributària i la posada en marxa de noves mesures contra el frau fiscal, a més d'ampliar i millorar la xarxa d'oficines de finestreta única.

Partida per al procés constituent

El conjunt del pressupost del nou Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència puja a 50,9 milions, entre els quals n'hi ha 10,1 de reservats a relacions institucionals. Entre els objectius d'aquesta àrea hi ha, genèricament, “impulsar la participació de la ciutadania en l'elaboració de polítiques públiques”, i en aquest epígraf, segons Junqueras, es trobarien fons per al desplegament d'un procés participatiu entre la ciutadania que enceti formalment l'anomenat procés constituent.

En canvi, per a l'altra gran estructura pendent, la creació d'un sistema de seguretat social propi, al voltant d'una nova agència de protecció social, no hi ha partides específiques guardades, i el conseller va evitar referir-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona