Política

Malestar sense treva

REBUIG Vuitè dijous de manifestacions contra la reforma laboral, a París i també a totes les grans ciutats franceses

El primer ministre Valls s'obre per primer cop a modificar el text legislatiu, però sense alterar-ne l'essència

Si és dijous, a França hi ha manifestació contra la reforma laboral. El país –i en especial la capital– va viure ahir una nova jornada de mobilitzacions contra el projecte de llei, la vuitena d'àmbit estatal des que es va fer públic el text legislatiu, el març passat. Des de llavors, el quart dia de la setmana s'ha convertit en sinònim de protesta contra el text, impulsada per set dels principals sindicats de França i per dues de les associacions d'estudiants amb més pes. Les marxes d'ahir van tenir lloc en una setmana d'especial tensió entre el govern i els sindicats, que continuen un dia més bloquejant els accessos a bona part de les fonts petrolieres del país.

Des de la matinada de dimecres a dijous, piquets de sindicalistes van bloquejar carreteres i accessos a les grans ciutats, així com els ports de Le Havre, Brest, Nantes i Rennes. A París, a la ronda que circumval·la la ciutat, centenars de camions van provocar llargues cues durant les primeres hores del dia. A les dificultats en el sector petrolier, que ja fa una setmana que duren, s'hi
va afegir ahir el sector nuclear, amb una vaga de
24 hores a les dinou centrals franceses. Malgrat això, només 12 dels 57 reactors es van veure afectats i la producció d'electricitat va continuar a nivells normals. Les mancances podrien començar a aparèixer si la vaga continués, ja que aturar un reactor és un procés que es pot allargar diversos dies.

A partir del migdia, va ser novament el torn de les mobilitzacions al carrer, que van tornar a omplir les principals ciutats franceses. A París, s'hi van reunir prop de 18.000 manifestants segons la policia (100.000 segons els organitzadors), en una mobilització que va unir la plaça de la Bastilla i la plaça
de la Nació, i que va acabar amb mobiliari públic malmès, enfrontaments i setze detinguts. Les imatges d'alguns manifestants llançant objectes i la resposta generalitzada de les autoritats amb gasos lacrimògens i amb granades de fragmentació ja han esdevingut habituals.

Canvi d'estratègia

París no va ser l'única ciutat del país on les mobilitzacions van degenerar. A Lió (3.000 manifestants segons la policia), on la setmana passada hi va haver greus enfrontaments i els agents van utilitzar canons d'aigua, els manifestants van llançar pintura als agents; a Bordeus (3.000 manifestants), desenes de joves van tirar pedres contra una comissaria i cotxes patrulla, i
a Rennes (3.500 manifestants), es van viure algunes escenes de tensió quan un grup format per menys d'un centenar de persones va bloquejar les vies fèrries.

En vista de la institucionalització dels enfrontaments, que fins i tot han augmentat aquesta setmana després que la central sindical CGT assenyalés sectors estratègics del país, el govern continua oferint mà de ferro com a resposta negociadora. Tot i això, alguna cosa es va començar a moure ahir, després que el primer ministre, Manuel Valls, considerés per primera vegada la idea de fer modificacions i millores en el text abans que es ratifiqui definitivament al juliol. Un dia abans ja ho havia suggerit el cap de la bancada socialista a l'Assemblée Nationale, que va proposar modificar l'article 2
de la llei, que anteposa els convenis d'empresa als sindicals i desregula les hores extres.

Ahir Valls no va anar tan lluny –de fet, va censurar la proposta del seu company de partit– i va remarcar en tot moment que l'essència de la llei és indiscutible i inalterable. Tot i això, la porta oberta que va deixar el cap de l'executiu, una novetat significativa, permet entreveure que el govern comença a virar respecte a l'estratègia del puny de ferro emprada fins ara. A banda de tenir el país aturat i els sindicats en peu de guerra, la reforma laboral concentra el rebuig del 75% dels francesos.

153.000
persones
van participar ahir en les mobilitzacions arreu de França, segons la policia.
75
per cent
dels francesos diuen que estan en contra d'una llei que tampoc aproven els sindicats ni la dreta.

Tercer dia amb estoc de carburant

albert lladó romero

Pel que fa a la crisi del combustible, la policia va desbloquejar ahir dues de les sis refineries aturades pels sindicalistes –en total n'hi ha vuit–. La situació ha provocat que un terç de les benzineres franceses tinguin problemes de subministrament, i que en departaments del nord i del sud-oest el govern hagi emès ordres de racionament. Per contra, la situació millora a la Bretanya, una de les regions on va prendre la metxa inicial. Tot i això, el govern va fer ús de les reserves estratègiques per tercer dia consecutiu (en té per a més de tres mesos). Mentrestant, l'efecte pànic sembla que minva i el flux de vehicles a les benzineres es va reduir ahir. A la regió de París, el 40% de les benzineres tenen problemes de subministrament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona