Política

europa

el desafiament britànic

El G-7 adverteix dels perills que podria implicar una victòria del ‘Brexit'

Les grans potències alerten que la sortida del Regne Unit de la UE és un risc per al creixement

Els líders mundials admeten el repte de la crisi dels refugiats

En un gest sorpresa i que evidencia haver estat escrit a última hora, els líders del G-7 van advertir dels perills per a l'estabilitat i el creixement mundial que suposa la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Reunits a Ise-Shima, al Japó, els líders del grup de set nacions més poderoses del món van detallar que durant les diferents sessions mantingudes al llarg de dos dies no es va discutir el Brexit. “No ha estat un tema aquí”, va confessar la cancellera alemanya, Angela Merkel. Tot i això, la qüestió sí que va aparèixer de sorpresa en la declaració final, que es va fer pública ahir.

“La sortida del Regne Unit de la UE podria revertir la tendència cap a un major comerç i inversió globals, i els treballs que creen, i és un gran risc per al creixement”, s'esmenta en la declaració. L'esborrany emès el dia abans no incloïa mencions al Brexit. Segons el G-7, la recuperació global continua, però el creixement continua sent moderat i desigual i, de fet, els resultats del comerç mundial han estat decebedors els últims anys.

Demanda feble

Els líders del G-7 avisen que la demanda és encara feble i que no se centren de manera adequada en els problemes estructurals. És en aquest context que avisen de l'existència de possibles xocs d'origen no econòmic, com ara el Brexit.

La declaració suposa un cop de mà per al primer ministre britànic, David Cameron, partidari de la permanència del Regne Unit a la UE. Segons les normes britàniques, el funcionariat té prohibit publicar informes que alertin de potencials riscos sobre llocs de treball, pensions o hipoteques al llarg del mes previ al referèndum. Les regles, conegudes amb el terme persa purdah –cortina–, estan pensades per evitar tot intent d'influir en el resultat d'una consulta.

“Hauríem d'escoltar els nostres amics, hauríem d'escoltar la gent que ens vol bé quan fas front a una decisió difícil”, va afirmar Cameron des d'Ise-Shima. “Si esculls abandonar el mercat comú, això implica un risc. Som un país que comercia amb tot el món, però un 44% d'allò que venem va al mercat comú europeu”, hi va afegir el primer ministre britànic, que va advertir dels impactes negatius que suposa perdre els avantatges de pertànyer a l'esfera.

Més enllà del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE, que tindrà lloc el 23 de juny, els líders del G-7 també es van comprometre a crear una societat en què les dones i les nenes tinguin les mateixes oportunitats que els homes. Alhora, van reconèixer el repte que suposen els actuals i creixents moviments migratoris i de refugiats. En aquest sentit, el G-7 va animar les institucions financeres internacionals i els donants bilaterals a reforçar la seva assistència financera i tècnica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona