Política

memòria històrica

el futur del monument franquista

Castellers, calor i molta paciència

Castellers a la plaça de Barcelona, jornada esportiva enmig de la plaça de l'Ajuntament, temperatura estiuenca i múltiples cues als onze col·legis electorals habilitats per l'Ajuntament perquè els tortosins opinen sobre el futur del monument franquista. Aquest és l'ambient que es respirava ahir al matí a Tortosa, on fins a la una del migdia només havien votat 2.750 persones, un 9,66% de l'electorat (podien votar tots els empadronats majors de 16 anys). Les cues que es van formar des de primera hora del matí –sobretot a l'ajuntament, l'auditori i el centre cívic de Ferreries– no responien a una participació massiva, sinó a l'habilitació d'un total d'onze meses, mentre que en un procés electoral n'hi ha una quarantena. “L'Ajuntament ha infravalorat la participació ciutadana en aquesta consulta, hi ha moltes cues i gent que marxa sense votar”, va lamentar Josep Maria Royo, membre de l'associació La Saó, entitat que treballa per la recuperació de la memòria històrica i que ahir feia d'observador en la consulta ciutadana. Cues de mitja hora d'espera eren habituals, però la majoria dels ciutadans les feien pacientment i, a partir del migdia, la votació es va agilitzar amb la instal·lació d'urnes addicionals als tres col·legis electorals més col·lapsats. “Hem posat una urna més i incorporat treballadors públics per evitar les retencions en alguns punts de votació”, va dir l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

I si durant les darreres dècades el monument que va inaugurar el dictador Franco no ha estat un dels principals temes de debat a la ciutat, ahir pràcticament ningú amagava la seua opinió. “Crec que la consulta no era necessària, que s'hauria de retirar el monument de forma immediata; però vote el que vote la majoria, avui no es tancarà el debat”, va assenyalar Brian Cutts, membre de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes. Tampoc considera necessària la consulta l'escriptor i professor tortosí Manuel Pérez Bonfill. “Jo he votat que el retiren, això no es pot reinterpretar de cap manera”, va dir Pérez Bonfill. Altres, però, esperen que la consulta serveixi per tancar el debat. “Que la gent vote lliurement i tanquem aquest debat per dedicar-nos a altres qüestions més importants per a Tortosa”, va manifestar el periodista i president de la Federació d'Associacions de Veïns, Josep Baubí. I en l'opinió de l'arquitecte Xavier Rollan, que és favorable a mantenir-lo, l'estat de conservació de l'escultura de Saumells és un exemple de com tracta Tortosa el patrimoni històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona