Política

política municipal

pacte de govern

PSC i CiU fan camí

L'acord sociovergent per a Palafrugell afronta un segon mandat continuista amb la incorporació de l'Entesa

ERC resta a l'oposició i troba a faltar més acció cultural, nacional i suport al comerç

La continuïtat del pacte de govern entre el PSC de Juli Fernández i el grup de l'antiga CiU encapçalat per Albert Gómez ha afavorit una imatge de relativa estabilitat durant el primer any del nou mandat a Palafrugell. L'alcalde socialista parla d'“inici de la consolidació” d'un model de municipi de serveis, “actiu econòmicament, protector socialment i equilibrat pel que fa al territori”.

El pacte, poc abans de la constitució del nou consistori, es va ampliar amb l'entrada en l'executiu de l'únic edil electe de l'Entesa, Guillem Genover, un moviment que ha deixat només ERC i Ciutadans a l'oposició. Els republicans van collar CiU durant les negociacions perquè apostessin per un govern de composició independentista a Palafrugell, i van retreure a Gómez –aquest cop es va assegurar ser alcalde el darrer any del mandat– que desoís les veus que demanaven l'acord amb els republicans, en cercles de l'AMI i l'ANC, a més de denunciar que el pacte es fes a la seu barcelonina d'Unió.

Un cop passada l'efervescència de converses i pacte, no ha estat any de grans obres. S'han condicionat i adjudicat els horts urbans de la primera fase del projecte social al paratge del Sorrell. I s'han enllestit els tràmits per iniciar, passat l'estiu, els treballs de reforma del passeig de Llafranc o el reivindicat local social de la Sauleda. L'altra gran actuació prevista serà el tancament del vial de circumval·lació de la ronda Nord entre el límit amb Esclanyà i el polígon industrial. Però per Fernández, una de les novetats d'aquests primers mesos ha estat “intensificar la participació” veïnal, a través dels consells de gestió dels barris i nuclis, l'aplicació de telefonia per facilitar el contacte amb l'alcaldia i l'atenció descentralitzada que farà periòdicament en centres cívics o equipaments, un recurs més pròxim que la rebuda al despatx de l'ajuntament.

La visió dels adversaris

Des de l'oposició, Josep Piferrer (ERC) creu que la gestió quotidiana no és negativa, tot i recordar la polèmica per l'allau de sancions al semàfor fotogràfic de la C-66 a Llofriu, amb uns resultats que han fet rectificar l'executiu, amb la suspensió de més de 6.800 multes. Piferrer opina també que caldria més ambició en l'oferta cultural de poble: “El 50è aniversari de la cantada d'havaneres de Calella està molt bé, però a més de pensar a vendre el municipi a fora, es podria donar un enfocament nou a les Festes de Primavera o explotar un altre 50è aniversari, el de la publicació d'El quadern gris de Pla.”

Una altra discrepància entre ERC i l'executiu ha estat la renúncia a una subvenció del Feder per al Museu del Suro. Fernández ho argumenta sobre un criteri de “prudència”: “Hi havia el risc que no es pogués acabar l'obra dins de termini i no ens l'haguessin pagat, a més de perdre el dret de rebre'n més.” L'alcalde diu que l'han tornat a demanar amb una aportació superior de la Diputació.

Juli Fernández (PSC) Té 53 anys, és assessor laboral i afronta el seu segon mandat a l'alcaldia.
EL CONSISTORI

Govern ‘paraigua'; oposició reduïda

Fernández, a més de l'habilitat per reeditar el pacte amb CiU en un context nacional que empenyia la federació a entendre's amb ERC, va acabar integrant Guillem Genover (Entesa). Esborrats el PP i PxC, només una ERC crescuda i l'edil de C's, Víctor Girbal, resten a l'oposició.

les claus

Continuïtat

La reedició de l'acord entre el PSC i CiU ha fet que les eleccions de l'any passat marquessin, tot just, un punt i seguit en els projectes engegats en el mandat anterior. Els horts urbans ja s'han enllestit i a la tardor començaran obres destacades com ara el passeig de Llafranc i la ronda Nord.

Hisenda

El municipi continua reduint el nivell d'endeutament (del 36% el 2011 cap a la previsió d'un 22% del pressupost a finals del 2016). L'any passat es va tancar amb un superàvit de milió i mig d'euros i l'alcalde diu que servirà per continuar eixugant deute i no apujar impostos.

Promoció econòmica

El govern defensa que es potencia l'Institut de Promoció Econòmica (IPEP) i s'allargarà la temporada de platges fins al 30 de setembre. Enguany la Garoinada i la Cantada d'Havaneres fan 25 i 50 anys, respectivament, però ERC creu que
cal més suport al petit comerç i el clúster surer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona