Política

El ‘Brexit' fractura els ‘tories'

Els pesos pesants conservadors Boris Johnson i Michael Gove critiquen la política d'immigració del govern

Un estudi diu que 9 de cada 10 economistes britànics pensen que la sortida de la UE danyaria l'economia

Els dos grans partits britànics estan dividits pel referèndum sobre la permanència a la Unió Europea (UE) del 23 de juny, però
el que més està patint la campanya és el Partit Conservador, que ha entrat en una mena de guerra civil interna entre els partidaris de seguir a la UE, amb David Cameron i George Osborne al capdavant, i els defensors del Brexit, liderats per l'exalcalde de Londres Boris Johnson i el ministre de Justícia, Michael Gove.

En un article d'opinió conjunt publicat ahir al rotatiu The Sunday Times, Johnson i Gove van criticar Cameron per la seva política d'immigració arran de la publicació dijous passat d'unes xifres que revelaven que l'any passat van arribar al Regne Unit 184.000 immigrants procedents de la UE, 10.000 més que l'any anterior, i 188.000 de fora d'Europa, 20.000 més que el 2014.

“Es va prometre als votants durant les eleccions que es podria tallar la immigració neta en desenes de milers de persones, però aquesta promesa no es pot complir mentre el Regne Unit sigui membre de la UE, i el fracàs en l'assoliment d'aquest objectiu és corrosiu per a la confiança pública en la política”, van escriure Gove i Johnson a The Sunday Times. En un comunicat, l'oficina del primer ministre britànic va expressar ahir que l'article “és un intent de desviar l'atenció del fet que la majoria dels economistes del país creuen que deixar el mercat comú seria desastrós per als llocs de treball, per als preus i per a les oportunitats de la gent”.

El comunicat feia referència a l'enquesta del dominical The Observer publicada ahir, que afirmava com a conclusió que 9 de cada 10 economistes creuen que el Brexit perjudicaria l'economia del Regne Unit perquè, entre altres aspectes, provocaria “la pèrdua de l'accés al mercat únic” i “un increment de la incertesa que portaria a la reducció de la inversió”. En aquest sentit, l'exprimer ministre laborista Tony Blair també va entrar en escena i va alertar que sortir de la UE provocaria “un enorme problema econòmic” i portaria “anys d'incertesa”.

Lliura esterlina

Aquesta enquesta va ser rebatuda per Matthew Elliott, director executiu de Leave, la campanya oficial en favor d'abandonar el club europeu. “Fa quinze anys la majoria dels economistes van consensuar que era millor desfer-se de la lliura esterlina i amb el temps s'ha demostrat que estaven equivocats, com ho estan ara.”

Els euroescèptics argumenten que deixar de pertànyer a la Unió Europea permetria lliurar-se del cost de la regulació i de la burocràcia imposades des de Brussel·les i hi hauria més llibertat per negociar els tractats més beneficiosos per al Regne Unit.

La immigració ha esdevingut la qüestió principal i decisiva de la campanya. Els euroescèptics afirmen que la immigració massiva és un dels principals problemes que té el Regne Unit i que l'única manera de controlar-la és sortint de la UE. Una altra política conservadora i euroescèptica, la secretària d'estat per a l'Educació, Priti Patel, filla d'immigrants indis, va declarar que polítics com David Cameron són massa rics i tenen
un estil de vida “massa luxós” per preocupar-se pels drets dels immigrants.

Noves eleccions

El parlamentari tory Andrew Bridgen va demanar ahir la convocatòria d'unes noves eleccions generals després del referèndum, independentment del resultat, perquè la fractura dins del Partit Conservador és irreversible. “La formació està dividida per la meitat i no veig ningú capaç de tornar a ajuntar les peces per continuar governant.” Bridgen va subratllar que com a mínim cinquanta diputats pensen de la mateixa manera, un nombre suficient per reclamar un vot de confiança al Parlament, que “és molt probable” que es produeixi després del referèndum del 23-J.

Una altra diputada conservadora, Nadine Dorries, va anar més enllà i va demanar directament la dimissió de David Cameron. Les crítiques contra el primer ministre, que són un reflex d'aquesta divisió interna, són cada vegada més públiques. La convocatòria d'unes primàries només es produiria si Cameron perdés una hipotètica moció de confiança al Parlament. Dorries va assenyalar que si la permanència dins la UE s'imposa per un 60% de vots a favor, és molt probable que Cameron se salvi, però que “si la permanència s'imposa per un marge molt estret o guanya el Brexit, aleshores Cameron tindrà els dies comptats”.

Cada cop més diputats tories pensen com Dorries i creuen que, depenent del resultat, Cameron podria accelerar el seu final polític, previst per al 2020, quan acaba el mandat. Ja ha anunciat que no aspirarà a la reelecció. Es dóna
la circumstància, a més, que tant Gove com el carismàtic Johnson sonen com a possibles successors de Cameron.

LES FRASES

Si la permanència s'imposa per un marge molt estret o guanya el ‘Brexit', Cameron tindrà els dies comptats
Nadine Dorries
parlamentària conservadora
El partit [conservador] està fracturat i no veig ningú capaç de tornar a ajuntar les peces per continuar governant
Andrew Bridgen
parlamentari conservador


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona